Foto:
Foto:

Z odločitvijo za svojo državo smo Slovenci v celoti prevzeli odgovornost za svoje življenje in narodovo prihodnost ter za svoj del odgovornosti za prihodnost sveta in življenja na planetu, je ob 25. obletnici plebiscita o samostojni Sloveniji opozoril prvi predsednik republike Milan Kučan in poudaril, da se tega ne zavedamo dovolj.

"Mislim, da se tudi priložnosti, ki jih omogoča naš položaj, ne zavedamo dovolj," je dodal. Prvi predsednik RS-a je tudi prepričan, da smo kot nacija sposobni nositi te odgovornosti in izrabiti priložnosti v nepredvidljivem svetu, kakršen nastaja. "Sam trdno verjamem v ustvarjalne potenciale, ki jih premoremo Slovenci za delovanje v skupno dobro zdaj živečih rodov in za čim bogatejšo dediščino prihajajočih," je dejal, vendar bo "treba povezati znanja in energije za prihodnost, prenehati brezplodne spore in dostikrat vsiljene sovražnosti ter obrniti hrbet pretiranemu ukvarjanju s preteklostjo".

"Kar smo dosegli doslej, upravičuje našo samozavest in prepričanje, da to zmoremo. O tem kaže razmisliti ob spominu na dan, ki je v temelju spremenil slovensko zgodovino," je še dodal.

Spomin na najpomembnejše dogodke
Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je spomnil na pomen sporazuma o skupnem nastopu strank na plebiscitu, ki so ga podpisali 6. decembra 1990. "Sporazum takratnih strank o plebiscitu pomeni enkratno, modro, pogumno in zgodovinsko politično dejanje, bistveno za sklepni del osamosvajanja," je opozoril. V podobni luči vidi odločitev Demosovega poslanskega kluba v Poljčah za plebiscit kot tudi prvi postroj slovenske vojske v Kočevski Reki 17. decembra 1990.

"Vsa ta dejanja s plebiscitom in osamosvojitvijo, z zmago v vojni za Slovenijo, mednarodnim priznanjem in uvedbo lastnega denarja jemljem kot najodgovornejša dejanja slovenske politike v korist vseh državljank in državljanov Republike Slovenije," je navedel in dodal, da so se problemi države začeli, ko je politična oblast začela izgubljati smisel za skupno dobro.

"Od osamosvojitve naprej se nam ni treba podrejati centrom odločanja zunaj Slovenije, za Evropsko zvezo smo se odločili prostovoljno in plebiscitarno, s tem smo postali tudi soodgovorni za prihodnost Evropske zveze," je še pojasnil.