Foto:
Foto:
Jelinčičov SNS je ogorčen nad ravnanjem Kučana

To je pred približno 150 predstavniki gospodarskega, političnega in kulturnega življenja v Mariboru dejal bivši predsednik Slovenije Milan Kučan.

Pri ustanoviteljih Foruma 21 gre za skupino ljudi, ki jim ni vseeno kakšna bo prihodnja podoba Slovenije in ki jim tudi ni vseeno, kdo jo bo oblikoval, je še dejal Kučan. Dodal je, da se bodo člani društva Forum 21, ki ga nameravajo ustanoviti konec marca, ukvarjali s premišljevanji o temeljnih in najbolj relevantnih vprašanjih globalnega sveta, o vprašanjih evropske prihodnosti ter seveda o vprašanjih slovenske družbe.

Sodelujoči so ugotovili, da se bo forum najustrezneje organiziral v obliki društva, ker gre za ljudi, ki ne želijo nastopati javno na strankarski način. To so v glavnem ljudje, ki strankarsko niso nikjer angažirani, pa tudi deklarirajo se kot nestrankarski ljudje, je poudaril Kučan.

Ne bo organiziranosti na način strankarske politike
Glede politične angažiranosti v volilnem letu je Kučan dejal, da bodo člani društva o tem ali - in na kak način - bodo sodelovali v aktivnostih ob volitvah, dogovorili na ustanovnem sestanku društva. Po Kučanovih besedah pa se zagotovo ne bodo angažirali na način strankarske politike. Forum 21 tudi ne bo privesek katerekoli stranke, kot nekateri zmotno mislijo, je bilo izpostavljeno.

Moralna podpora levici
Forum 21 bo po besedah enega od akterjev na čelu z avtoriteto nekdanjega predsednika moralna podpora levici tako kot je Nova revija desnici. Čeprav ob nadaljnjem padanju odstotkov levi opciji tudi Kučanove aktivnejše vloge ne izključujejo, poroča Dnevnik TV Slovenija.


SNS ogorčen nad Kučanovo izjavo
Poslanci SNS-a so izrazili zgroženost nad izjavo Milana Kučana, da vprašanje Trdinovega vrha po vstopu Slovenije v EU in NATO ni več relevantno. Kot so zapisali, je nesporno zgodovinsko dejstvo, da gre v primeru Trdinovega vrha za slovensko ozemlje, ki so ga hrvaški komunisti po drugi svetovni vojni odtrgali od Slovenije in si ga prilastili kot vojni plen.

DZ mora po njihovem vztrajati na trdnem stališču ohranitve integralnega slovenskega ozemlja in ne sme popuščati pritiskom političnih opcij, ki bi slovensko ozemlje podarjale tujcem. Kučan je o Trdinovem vrhu govoril v pogovoru za hrvaško televizijo.