Dušan Kumer opozarja na nujnost sprejetja pokojninske reforme. Foto: SD
Dušan Kumer opozarja na nujnost sprejetja pokojninske reforme. Foto: SD

Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je odločitev Gregorja Golobiča, da odstopi po referendumu 5. junija, na informativnem sestanku z novinarji označil za pravilno. Po njegovih besedah so namreč vsi v istem čolnu in si morajo prizadevati, da se zastavljena reformna politika izpelje do konca.

Poudaril je, da je potrditev nove pokojninske zakonodaje na referendumu ključna naloga te vlade, zato bodo v vmesnem času do referenduma vse svoje napore vložili v to, da ljudi prepričajo o nujnosti reformnih sprememb.
Pri tem bodo predstavili vse negativne in pozitivne posledice, zato se v vmesnem času ne bodo udeleževali diskusij o spremembah političnega zemljevida. Opozoril je, da zavrnitev reforme vodi v portugalski scenarij. Izrazil je tudi prepričanje, da morda niso dovolj pogosto poudarili, v kakšnem "katastrofalnem stanju" so prevzeli vlado leta 2009, in da so že takrat opozarjali na to, da je Slovenija v krizi.
Ni magičnih rešitev
Po 5. juniju pa so po njegovih besedah odprte vse možnosti, tudi pogovori o predčasnih volitvah. "Saj predčasne volitve septembra bodo, ampak predčasne volitve niso magična rešitev za vse težave. Kdo pa mislite, da bo po volitvah sedel v državnem zboru," je dejal Kumer.
Na vprašanje MMC-ja, ali so morda pomislili, da so bile reforme nedodelane in da jih ljudje zato ne sprejemajo in ne zaradi tega, ker ne podpirajo vlade, je Kumer odgovoril, da ima politika prav zato ta mesec nalogo, da predstavi vse prednosti in slabosti reforme, ki jo je kot nujnost izpostavilo tudi gospodarstvo.
Politične olimpijske igre
Ozrl se je tudi na teden za nami, ki ga je označil kot "olimpijske igre politikov, kateri bo predlagal bolj državotvorne ukrepe". Ob tem je opozoril, da se do referenduma ni vredno pogovarjati o čemer koli drugem kot o reformah, saj bi bilo vse drugo izguba časa, na kar opozarjajo tudi v gospodarstvu.
Pritegnil mu je tudi poslanski kolega Matjaž Han, ki pa je bil kritičen do (nekdanjih) koalicijskih partnerjev, ki jih je primerjal z mornarji, ki so poskakali v rešilne čolne, preden je ladja trčila v ledeno goro. Zelo neodgovorno se mu zdi, da se je z odhodom DeSUS-ove ministrice Duše Trobec Bučan povsem ustavilo črpanje evropskih sredstev, zaradi česar stojijo investicije.

Obregnil se je tudi ob Roka Žarnića, češ da še vedno ni začel gradnje elektrarn na spodnji Savi. V tem kontekstu se je dotaknil tudi prodaje Mercatorja, ki po njegovem mnenju ne sme priti v roke Agrokorja.