Kumer meni, da SDS nima alternativnega programa. Foto: MMC RTV SLO
Kumer meni, da SDS nima alternativnega programa. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač
Černač je pojasnil, da mora stranka SD sama nositi odgovornost za neuspeh na referendumu. Foto: MMC RTV SLO

Po Kumrovem mnenju je politika SDS-a ljudomrzna in pri ljudeh z lažnim patriotizmom spodbuja malodušje ter nezaupanje v politiko, zato da bi bilo nezadovoljstvo še večje, samo zato, ker se še vedno ne morejo sprijazniti s porazom na volitvah leta 2008. "S tem se v SD-ju ne bomo sprijaznili in ne bomo privolili v tako politiko," je zatrdil.

Černač (SDS) odgovarja, da opozicija in SDS ne moreta blokirati dela vlade, ampak se vlada s sprejemanjem napačnih odločitev blokira sama, hkrati pa se tega ne zaveda in išče krivca za stanje v državi drugje.

"Alternative ni"
Kumer je naštel razloge, zakaj ob takih razmerah vlada in koalicija še vztrajata. "Preprosto zato, ker alternative ni, in tudi če je, si ta alternativa ne upa priti s konstruktivno nezaupnico v parlament, to je vsa zgodba. Razlog je jasen, nimajo spiska rešitev za izhod iz te ekonomske in socialne situacije, kajti rešitve so lahko le v spremembah, te pa političnih točk na kratek rok ne prinašajo."

Majda Potrata je ob tem dodala, da je treba vztrajati do izteka mandata, saj je vlada dobila štiriletni mandat in odgovornost do ljudi, da konča delo, začrtano v koalicijskem sporazumu.

"SD se ne bo nikoli uporabljal SDS-ovih metod"
"Vnaprej povem, če bom poslanec ali pa samo član stranke, se bom trudil, da tega načina, teh sredstev in takega načina oviranja tistih, ki so jim ljudje zaupali mandat za vodenje države, ne bomo uporabljali," je povedal Kumer in pojasnil, da je stranka SD to že dokazala, saj je bila v opoziciji skoraj toliko časa kot SDS. Omenil je še, da so bili tudi v prejšnjem mandatu konstruktivna opozicija in da takih načinov niso uporabljali. "Maščevalna politika in vračanje udarcev nista v načinu dela SD-ja. Naša stranka tega ni počela in nikoli ne bo," je sklenil Kumer.

Potrata je zatrdila, da so v prejšnjem mandatu poslanci SD-ja uporabljali le ukrepe, ki jih opoziciji omogoča poslovnik. "Sklicevali smo nujne ali izredne seje, kdaj tudi obstruirali, nikoli pa nismo tako blokirali dela," je razložila in dodala, da bi bilo dobro, če bi se zdajšnja opozicija spomnila, koliko pobud takratne opozicije so sprejeli, čeprav so po njenih besedah vložili veliko amandmajev ter zakonskih predlogov.

"Opozicija in SDS ne moreta prevzeti odgovornosti za delo koalicije"
V odzivu SDS-a na trditve SD-ja je Zvone Černač poudaril, da so ljudje na referendumu o malem delu pokazali vladni politiki "rdeči karton" in da vlada ne uživa podpore niti med svojimi volivci.

"Odgovornost za sprejemanje slabih zakonov in slabih rešitev je na tistih, ki jih sprejemajo, in ne na tistih, ki opozarjajo na slabe rešitve. Največja odgovornost pa je na SD-ju," je prepričan Černač, ki je zatrdil, da bo SDS vedno opozarjal na slabe odločitve, zato so predlagali številne rešitve za izhod iz krize, vendar jih je koalicija zavrnila.

"Krmilo vladnega Titanika je v rokah SD-ja. Opozicija argumentirano opozarja - in tudi volivci -, da bo ladja Slovenija trčila v ledeno goro, če kapitan ne spremeni smeri. Kumer je ugotovil, da bo za potop odgovoren SDS, ker opozarja na napačno smer ladje. SDS napačne smeri, po kateri pluje SD, ne more spremeniti, bi pa to z veseljem storili, za kar smo ob pravem času tudi pripravljeni sprejeti odgovornost," je sklenil Černač.