Protestniki so noč preživeli v šotorih na trgu pred ljubljansko borzo. Vztrajali bodo do spremeb, so zatrdili. Foto: MMC RTV SLO/
Protestniki so noč preživeli v šotorih na trgu pred ljubljansko borzo. Vztrajali bodo do spremeb, so zatrdili. Foto: MMC RTV SLO/
Protesti pred Ljubljansko borzo
MMC RTV SLO/Ljubljanska borza je postala Boj...za.
Protest pred borzo
Protestniki pred borzo nameravajo pričakati borznike, ko bodo ti v ponedeljek zjutraj prišli na delo. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki vztrajajo pred borzo

Aktivist in predavatelj na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik je dejal, da bodo pred borzo utaborjeni "dokler bo treba". Na vprašanje MMC-ja, kakšni bodo njihovi nadaljnji ukrepi, je opozoril, da bodo borznike zjutraj, ob začetku delovnega dne, pričakali z direktno akcijo: z obtoževanjem, kazanjem na sovražnika in iskanjem alternativ. Ena od aktivistk pa je dejala, da pred borzo ne taborijo vedno isti ljudje, temveč se menjujejo.

Borza postala Bo...J...za
Po prvi noči in prvi skupščini Okupacije Borza 15o so protestniki sklenili, da se okupacija nadaljuje, pri čemer poudarjajo, da je to le ena od manifestacij širšega in odprtega gibanja. Trg pred borzo bo še naprej deloval kot skupen javni prostor odprt za kritiko finančnega kapitalizma in grajenja gibanja 15o.

Napovedujejo tudi delavnice na temo revščine, prekernosti, stanovanjske problematike, zadolženosti, pravice do izobraževanja in zdravstva. Sporočili so, da nameravajo tako "okupaciji dati pravo vsebino". Prostestniki so odpadlo črko r napisa Borza nadomestili z j-jem, tako da na pročelju finančne institucije zdaj piše Boj za.

"Tukaj bomo, dokler bo treba"
"Tukaj pa nameravamo ostati, dokler bo kazalo, da se lahko kaj uresniči, in dokler se kaj ne uresniči," je
za Radio Slovenija dejal eden izmed protestnikov, ki je noč preživel pred borzo, njegova kolegica pa je dodala, da bodo ostali. "Dokler bo treba. Damo življenje za to," je poročala Nataša Mulec.

Proti pohlepnim kapitalističnim sistemom
V soboto so se protesti začeli z dopoldanskim shodom v Kopru, v Ljubljani in Mariboru pa so se protestniki zbrali okoli 15. ure, brez organizatorja, spremljevalnega programa, glasbe in uradnih govornikov, saj je cilj protesta s prisotnostjo pokazati ogorčenje nad "pohlepnim kapitalističnim sistemom in bogatenju peščice na račun večine". Protestniki so se v soboto okoli 17. ure s Kongresnega trga podali proti Ljubljanski borzi, kjer so nekateri preživeli tudi noč.

"To, kar skušajo doseči institucije, kot je ta borza, kot so banke, parlamenti, evrokracija itd., je, da iz naših družb naredijo ubožnice," se je sinoči slišalo iz ust protestnikov.

Iz New Yorka na ves svet
Protesti proti nasilju finančnega kapitalizma so se začeli v New Yorku s poskusom okupacije Wall Streeta, v soboto pa so jih izvedli v 1.300 mestih po svetu, tudi v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Sobotne demonstracije so sicer minile mirno. V Ljubljani se je zbralo okoli 2.000 ljudi, v Mariboru okoli 400 in v Kopru okoli 300. Številni so nosili transparente z napisi, imeli pa so tudi možnost nagovoriti množico. Med transparenti so izstopali: "Bankir leze, banka gre, kamor pride, vse požre", "Šakalom Slovenije lisice!", "Pravice so izborjene, ne podeljene!" in "Politika + kapital = naša beda". Z njimi so opozarjali na nepravično porazdelitev bogastva.

Korak h kritičnemu razmišljanju o stanju družbe
Sobotni protest naj bi sicer pomenil korak k bolj kritičnemu razmišljanju ljudi o težavah družbe, ki jih je tako zakrivila kot tudi razkrila svetovna finančna in gospodarska kriza.

Protestniki vztrajajo pred borzo