Miro Cerar in Milan Brglez naj bi se pogovorila ta teden. Foto: BoBo
Miro Cerar in Milan Brglez naj bi se pogovorila ta teden. Foto: BoBo

Spor med premierjem in predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem ter podpredsednikom stranke Milanom Brglezom je zgodba med dvema posameznikoma in bi bilo neodgovorno, da bi postala zgodba države, meni vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer.

Cerar je namreč po glasovanju o spremembi zakona o tujcih, o kateri si poslanska skupina SMC ni bila enotna, Brgleza, sicer tudi predsednika državnega zbora, pozval k odstopu s podpredsedniškega mesta v stranki. Kustec Lipicerjeva je zdaj prepričana, da morajo vsi vpleteni najti kompromisno rešitev, s katero bodo lahko vsi skupaj živeli.

Poudarila pa je, da je poslanska skupina, ki je danes zasedala, enotna. Po njenem mnenju so takšna nesoglasja v strankah povsem običajna. Mnogo bolj skrb vzbujajoče za demokracijo bi bilo, če bi v takšnih trenutkih obstajal "težak mir", tišina, je prepričana vodja poslanske skupine SMC-ja.

Kustec Lipicerjeva: Vsakdo ima pravico, da pove, kar mu leži na duši
Na vprašanje, ali so torej pozivi predsednika stranke k odstopu podpredsednika običajni, je odgovorila, da mora imeti vsakdo pravico do tega, da pove, kar mu leži na duši, "ker je to začetek tega, da se lahko začnejo pogovarjati in da razčistijo stvari in gredo skupaj naprej". Če bi njo kot podpredsednico Cerar pozval k odstopu, pa bi se, kot je povedala, pogovorila in "po vseh običajnih, demokratičnih procesih tudi šla v preverjanje zaupanja, ki ga imam".

Brglez, ki naj ne bi nameraval odstopiti, je minuli teden napovedal, da se bosta s Cerarjem sestala in pogovorila ta teden. Cerar za zdaj molči. Kustec Lipicerjeva je povedala, da za njun dogovor ne ve, si pa želi, da se čim prej pogovorita, saj čuti "pretirano nemirnost, predvsem v javnosti".

Koalicija čaka "beli dim"
Tudi koalicijski partnerji računajo, da bosta zgladila spor. "Čakamo, da se bo pojavil bel dim in bosta Brglez in Cerar zadevo rešila," je v šali dejal vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je že prejšnji teden izrazil upanje, da imata Cerar in Brglez toliko modrosti, da bosta znala v korist države spor razrešiti.