Svetljak je 49 metrov dolgo in 9,2 metra široko plovilo, ki doseže najvišjo hitrost 27 vozlov. Foto: http://www.almaz.spb.ru
Svetljak je 49 metrov dolgo in 9,2 metra široko plovilo, ki doseže najvišjo hitrost 27 vozlov. Foto: http://www.almaz.spb.ru
Ankaran
Slovenska vojska ima zdaj le 25-metrski Ankaran. Foto: MMC RTV SLO

Vrednost pogodbe znaša 35 milijonov dolarjev, na ministrstvu za obrambo pa zagotavljajo, da bo v celoti poplačana iz klirinškega dolga. Ladja bo poimenovana Triglav, po najvišji slovenski gori in starodavnem troglavem slovanskem božanstvu, gospodarju vode, zemlje in zraka. "Tako želimo na simboličen način, z imeni dveh plovil Ankaran in Triglav, povezati dva simbola državnega grba - morje in našo najvišjo goro," so sporočili z ministrstva.

Ladja, ki bo 430. mornariškemi divizionu Slovenske vojske na voljo konec novembra, je tipa svetljak. Gre za 49 metrov dolgo in 9,2 metra široko plovilo, ki doseže najvišjo hitrost 27 vozlov. Oborožena bo s topom, dvema mitraljezoma, protiladijskim raketnim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito.

Vrednost pogodbe je 34,995 milijona dolarjev in bo poplačana iz klirinškega dolga. Pogodba za center za ravnanje z ognjem, usposabljanje in strelivo znaša skoraj 7,47 milijona evrov, sredstva za to pa so zagotovljena v gotovinskem poplačilu preostanka klirinškega dolga.

Naloge: Nadzor slovenskega akvatorija, podpora potapljačem
Ladjo so izdelali v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz. Poleg nadziranja slovenskega akvatorija bo predstavljala tudi podporo potapljačem in sodelovala pri iskanju in reševanju na morju. Pomagala bo tudi pri naravnih in drugih nesrečah na morju.

Med drugim bodo oprema in zmogljivosti ladje v pomoč pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja ter ob morebitnih požarih na trgovskih ladjah. Ladja bo namreč popolnoma opremljena za prevoz in postavljanje pregrad, za prevoz opreme in ekip za gašenje ter za prevoz ponesrečenih na kopno.

Posadko ladje bodo sestavljali štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Na ladji bodo prakso opravljali dijaki pomorske šole in študenti pomorske fakultete.

Kot je znano, sta pooblaščena predstavnika slovenske in ruske vlade novembra 2007 v Moskvi podpisala sporazum o ureditvi obveznosti nekdanje Sovjetske zveze po obračunih, povezanih z blagovnim prometom med nekdanjima SFRJ-jem in ZSSR-jem za dobavo večnamenske ladje. Julija 2008 je bila tako sklenjena pogodba za izgradnjo take ladje, so še sporočili z ministrstva.

AnkaranTriglav
TipSuper Dvora MK IIsvetljak 10412
Izpodriv52 ton (polni) 375 ton
Dimenzije25 x 5,6 x 1,1 m 49 x 9,2 x 2,2 m
Motor 2 x MTU 8V Dizel 3 x MTU 4000 2880 kW
Pogon 2 ASD 15, površinski pogonn. p.
Hitrost 42 vozlov 27 vozlov
Avtonomija800 Nm pri hitrosti 25 vozlovn. p.
Posadka 10 (3 častniki) 24 (4 častniki)
Oborožitev

Top 2x20mm (Oerlikon)
Strojnica 2x7,62 mm M-84

Top AK-306 šestcevni 30 mm
Mitraljez 2 x 14,5 mm,
Protiladijski raketni sistem šturm
Protizračne rakete
Protiraketne vabe PK-10

Radar Raytheon ARPA n. p.