Največ študentov prihaja v pet od vseh 50 ameriških zveznih držav. Te so Kalifornija, New York, Teksas, Massachusetts in Illinois. Foto: EPA
Največ študentov prihaja v pet od vseh 50 ameriških zveznih držav. Te so Kalifornija, New York, Teksas, Massachusetts in Illinois. Foto: EPA

V preteklem študijskem letu je v ZDA študiralo 192 slovenskih študentov. Za enajst odstotkov pa se je povečalo število tistih med njimi, ki so na podiplomskem študiju.

Tako je za svoje doktorate in magisterije v Združenih državah v preteklem študijskem letu študiralo 82 študentov. Skupno število vseh Slovencev v Ameriki se je sicer za tri odstotke znižalo.

Regionalna direktorica urada EducationUSA Amy McGoldrick je izjavila, da ZDA ostajajo želeni cilj za slovenske študente zaradi kakovosti in prestiža, povezanega z ameriško izobrazbo. Mreža več kot 400 svetovalnih centrov, ki jih podpira Urad za izobraževanje in kulturo pri ameriškem State Departementu, ima pri tem po njenih besedah pomembno vlogo.

Eden izmed programov akademske mobilnosti je tudi Erasmus. British Council britanskim študentom, ki so del študija prek programa Erasmus opravljali v tujini, že nekaj let podeljuje nagrade za najboljši članek ali fotografijo. Letošnjo nagrado je prejel Shaun Marrinan z esejem o študiju na koprski Fakulteti za management Univerze na Primorskem in vtisih o Sloveniji.

Kaj pa Američani v Ljubljani?
Poročilo o mednarodni akademski mobilnosti "Open Doors", v katerem so objavljeni ti podatki, pa od leta 1985 zapisuje tudi podatke o študiju Američanov v tujini. V poročilu z letnico 2010 tako lahko zasledimo, da je v Sloveniji v študijskem letu 2008/09 študiralo 88 ameriških študentov, kar je glede na leto prej 214-odstotno povečanje.

Število tujih študentov se v ZDA iz leta v leto povečuje, nasprotno pa število Američanov v tujini upada, še ugotavlja "Open Doors 2010". Med 25 državami, ki predstavljajo najbolj želene destinacije ameriških študentov, pa jih je kar petnajst zunaj Zahodne Evrope.