Gospodarski minister pričakuje, da bo Sod kot 12-odstotni lastnik ustrezno ukrepal in
Gospodarski minister pričakuje, da bo Sod kot 12-odstotni lastnik ustrezno ukrepal in "postavljal ustrezna vprašanja prokuristu Mure, kako lahko do tega prihaja". Foto: MMC RTV SLO
Minister se sprašuje, kakšno sporočilo dajejo preostali lastniki Mure, ki sploh niso aktivni pri iskanju rešitev za družbo. Foto: RTV SLO

To je absurdno in nesprejemljivo. Ampak večina v tej družbi je taka, ki meni, da je bilo lani vse v redu, podeljuje razrešnice in rente.

Matej Lahovnik o sklepih skupščine Mure
Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o blagovnih rezervah, s katero združuje zavod o blagovnih rezervah in zavod za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov. Foto: EPA

Skupščina Mure je namreč prejšnji teden upravi in nadzornemu svetu za delo v letu 2008 podelila razrešnico. "V situaciji, v kateri je družba, in ob nekaterih ugotovljenih nepravilnostih se sprašujem, kako je lahko bila razrešnica podeljena," je dejal Matej Lahovnik in nadaljeval: "Ne znam si razložiti, kakšno sporočilo s tem dajejo preostali lastniki Mure, ki sploh niso aktivni pri iskanju rešitve za družbo."

Minister Lahovnik sicer ni seznanjen, da naj bi nekdanji prvi mož Mure Franc Huber - podjetje je vodil od julija lani do letošnjega maja, ko se je upokojil - prejel rento v višini desetih plač. Če je to res, tako Lahovnik, pa je to "le še en kamenček v mozaiku, ki dokazuje, na kakšen način se dela".

Sod mora ustrezno ukrepati
"To je absurdno in nesprejemljivo. Ampak večina v tej družbi je taka, ki meni, da je bilo lani vse v redu, podeljuje razrešnice in rente," je še dejal Lahovnik. Mura sicer plačuje svetovalne storitve podjetju Huber, ki je seveda povezano z nekdanjim predsednikom.

Gospodarski minister pričakuje, da bo Sod kot 12-odstotni lastnik ustrezno ukrepal in "postavljal ustrezna vprašanja prokuristu Mure, kako lahko do tega prihaja". Proti razrešnici upravi so poleg nekaj predstavnikov zaposlenih glasovali le še v Sodu.

Proti že tako nadpovprečni obdavčitvi
Odmeval pa je tudi nesporazum zaradi novih dohodninskih razredov, v katerega sta se prejšnji teden zapletla finančni minister Franci Križanič in Lahovnik. Po poročanju Radia Slovenija ministrski kabinet prejšnji teden po razpravi ni sprejel predloga finančnega ministra, Lahovnik pa je zdaj dejal, da upa, da vlada nesmiselnih predlogov, ki še povečujejo že tako nadpovprečno obdavčitev pri nas, ne bo sprejemala niti v prihodnje.

Združili zavod o blagovnih rezervah in zavod za obvezne rezerve nafte
Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o blagovnih rezervah, s katero združuje zavod o blagovnih rezervah ter zavod za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov. Po Lahovnikovih besedah je združevanje omenjenih zavodov v skladu z željo po racionalizaciji v javnem sektorju. Tako se bodo namreč zmanjšali investicijski, materialni in nabavni stroški, predvideno pa je tudi zmanjšanje števila zaposlenih.

Še vedno obvezno članstvo v obrtno-podjetniški zbornici?
Poleg tega pa bo gospodarsko ministrstvo preučilo možnosti za ukinitev obveznega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Minister Lahovnik delo zbornice ocenjuje kot dobro, se pa sprašuje, ali je obvezno članstvo v zbornici smiselno. Na zbornici pa pravijo, da je obvezno članstvo nujno za reprezentativno zastopanje obrtnikov in podjetnikov.

To je absurdno in nesprejemljivo. Ampak večina v tej družbi je taka, ki meni, da je bilo lani vse v redu, podeljuje razrešnice in rente.

Matej Lahovnik o sklepih skupščine Mure