Matej Lahovnik opozarja na nujnost trdne koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik opozarja na nujnost trdne koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Verčič
Dejan Verčič meni, da bo za zategovanje pasu potrebna tudi politična volja. Foto: FDV

Trenutno politično stanje je v proporcionalnem volilnem sistemu običajno, a ga nismo vajeni, je v Odmevih dejal Dejan Verčič. Ekonomist Matej Lahovnik pa je izpostavil, da izvoljene stranke predstavljajo različne okuse in zato traja dalj časa, da se vsi ti okusi uskladijo.

Po njegovih besedah bi bilo najhuje, če bi dobili neko ad hoc koalicijo in bi potem gledali, kako čez nekaj mesecev počasi razpada. "Bolje je, da si zdaj vzamejo več časa za dogovore," prepričuje Lahovnik. Ob tem je Verčič izpostavil, da je ključno vprašanje trenutnega dogajanja, ali lahko Slovenija dobi dovolj močno vlado, ki bi spremenila stanje v državi.

Vlado odnesli drobni interesi Slovenije
"Ključno vprašanje je, ali je mogoče priti do koalicije, ki bo delovala bolje kot pretekla vlada. Prejšnje vlade niso odpeljali opozicija in notranji razdori, ampak jo je odpeljalo tri četrt Slovenije, ki uživajo v svojih drobnih privilegijih," je izpostavil Verčič ter prst uperil v sindikate, študente, upokojence in druge interesne skupine.

Tudi Lahovnik meni, da potrebujemo vlado z ustrezno večino, se pravi tako, ki bi bila sposobna izvesti nujne strukturne reforme. "Ni dobro, da bi bila država, državljani talci nekih notranjih nasprotij koalicije," je dejal. Ob tem je prepričan, da bodo med DeSUS-om in drugimi strankami nastale velike razlike v pogledih na reforme, zato je bolje, da se zdaj dogovorijo, kot da bi ta nesoglasja prišla na dan čez pet mescev, dodaja Lahovnik.

Za DeSUS boljša vlada, kjer bo jeziček na tehtnici
Lahovnik je tudi prepričan, da je za Erjavca ugodneje, če bo sodeloval v vladi, ki bo odvisna od njegove podpore. Na vprašanje, ali se politični akterji zavedajo, da je med pogajanji spet zrasel donos na slovenske obveznice, Lahovnik odgovarja, da si ne bi tako prizadevali priti na oblast, če bi se zavedali širših ekonomskih vprašanj. Vsak, ki bo v vladi, bo po njegovih besedah v zelo neugodnem položaju.

Verčič je za konec še dejal, da to, da bomo dobili vlado, še ne pomeni, da gospodarstvo ne bo pobegnilo iz države. Lahko se zgodi tudi obratno, opozarja. Da torej dobimo vlado, samo po sebi še ne pomeni nič. Hkrati pa meni, da ljudje niso pripravljeni sami od sebe zategniti pasu, za to nam manjka tudi politične volje. "Svet okoli nas se radikalno spreminja, mi pa se v zadnjih 20 letih nismo bili pripravljeni spremeniti za ped," je sklenil.