Predsednik komisije Miha Lamut. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Predsednik komisije Miha Lamut. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Predsednik preiskovalne komisije DZ-ja Miha Lamut je povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije, na kateri sta pričala nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Sova je ob tem ugotovila, da je bil eden od omenjenih podatkov, ki je bil razkrit, tajen, je pretekli teden poročala Televizija Slovenija.

V NSi-ju so ob tem v ponedeljek izrazili pričakovanje, da bo Lamut do srede pojasnil, kdo in na kakšni podlagi je odobril vpogled direktorja Sove Joška Kadivnika v pričanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava na zaprtem delu komisije.

Kot je ob tem dejala poslanka Vida Čadonič Špelič, kot članica preiskovalne komisije DZ-ja ni bila seznanjena s povabilom Kadivniku in njegovim sodelavcem za vpogled v zapisnik zaprtega dela seje. Da Lamut članov komisije ni obveščal o komunikaciji s Sovo, je za več medijev potrdilo tudi več poslancev drugih parlamentarnih strank.

Lamut je trenutno bolniško odsoten

V odzivu, ki ga je medijem posredoval DZ, je Lamut zapisal, da se je preiskovalna komisija ob izvedbi zaslišanj seznanila s podatkom, ki ga je, glede na njegovo naravo, v okviru preiskave zaščitila. "Originator je ta podatek v skladu s svojimi procesi tudi prepoznal oziroma potrdil kot tajnega in kot takšnega ga bo komisija pri nadaljnjem delu tudi obravnavala," je navedel in zatrdil, da kot predsednik komisije skrbi za njeno zakonito in učinkovito delovanje, skladno z zakonom o parlamentarni preiskavi pa da lahko za pomoč zaprosi tudi druge organe.

Procesne posledice omenjenega vpogleda pa bo preiskovalna komisija obravnavala na prihodnji seji, je napovedal. Kdaj ta bo, za zdaj še ni znano, saj naslednja seja preiskovalne komisije za zdaj še ni sklicana, Lamut pa je trenutno bolniško odsoten.

Lamut se je obregnil tudi ob navedbe poslanke Čadonič Špelič in zapisal, da se čudi objavam v medijih, po katerih naj bi članica komisije z vsebino zaprtega dela seznanila tudi kolege iz svoje poslanske skupine, prav tako naj bi bilo s tem seznanjeno drugo delovno telo DZ-ja.

"Pričakujem namreč, da mora biti vsem članom preiskovalne komisije v interesu, da preiskovalna komisija na zakonit način bodisi potrdi bodisi ovrže obstoj domnevno spornih okoliščin, za preiskavo katerih je bila ustanovljena, ter da s svojimi ugotovitvami obrazloženo seznani javnost," je še navedel Lamut.

Lamut se odziva na obtožbe