Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ne Sova, ne specializirano državno tožilstvo in ne policija za zdaj niso potrdili, da naj bi bila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vodja policije Boštjan Lindav ovadena zaradi pričanja na zaprtem delu parlamentarne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Pred tednom dni je namreč v javnost prišla novica, da naj bi Sova ovadila Bobnar in Lindava zaradi razkrivanja tajnih podatkov.

Že več tednov od parlamentarne preiskovalne komisije poskušamo dobiti pojasnilo, ali sta Bobnarjeva in Lindav za to, kar sta izpričala na zaprtem delu zaslišanja oktobra letos, potrebovala odvezo molčečnosti. V komisiji odgovarjajo, da za takšno oceno niso pristojni.

V odgovorih pa so med drugim razkrili, da je predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut predstavnike Slovensko obveščevalno-varnostne agencije povabil, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje komisije z namenom, da ugotovijo, ali so podatki, o katerih sta priči govorili, tajni.

Iz komisije so sporočili, da so v sredo prejeli odgovor Sove, iz katerega izhaja, da je "podatek naveden v zvočnem zapisu in prepisu zvočnega zapisa zaprtega dela 2. nujne seje preiskovalne komisije, podatek, ki ga agencija v skladu z zakonom o tajnih podatkih opredeljuje kot tajni podatek, in sicer stopnje tajnosti "tajno".

Luka Švab, zagovornik Tatjane Bobnar je dejal, da ga ta ugotovitev preseneča predvsem zato, ker je bila Bobnar pred komisijo dolžna govoriti resnico in povedati vse, kar v zvezi s tem ve. "To je povedala na zaprti seji. (...) Menim, da nobeden od tajnih podatkov ni bil izdan in da to niso bili tajni podatki. Menim, da je bila moja stranka dolžna razkriti podatke, ker meni, da je šlo za prekoračitve pooblastil ali celo za kazniva dejanja."

"Vsebina, o kateri je moja stranka govorila na zaprtem delu seje preiskovalne komisije, kot taka ne more biti označena s stopnjo tajnosti, zato tudi ni potrebovala odveze molčečnosti," pa je dodal Lindavov zagovornik Gregor Verbajs.

Zagovornika Bobnar in Lindava ponovno poudarjata, da do izdaje tajnih podatkov lahko pride le takrat, kadar so ti razkriti nepoklicanim osebam, kar pa poslanci, ki so člani preiskovalne komisije, niso.

Nove podrobnosti glede nedavnega pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava