Predsednik komisije Miha Lamut. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Predsednik komisije Miha Lamut. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V petek smo razkrili, da je Sova po pregledu dokumentacije z zaprtega dela seje komisije, ugotovila, da je bil med pričanjem Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava razkrit tajni podatek. Za kateri podatek gre, uradno ni znano, ravnanje predsednika komisije pa vzbuja dvom o verodostojnosti in nepristranskosti komisije.

Da je predsednik preiskovalne komisije Miha Lamut sam povabil Sovo, da posluša posnetek tajnega zaslišanja, da bi ugotovili, ali sta priči govorili o tajnih podatkih, so v državnem zboru razkrili sami. Po naših informacijah vsi člani komisije s tem obiskom niso bili seznanjeni, komisija o njem ni odločala, takšno vabilo komur koli je tudi v nasprotju s poslovnikom parlamentarne preiskave, pravi naš vir.

"Če mislimo, da je priča izdala tajne podatke, ki jih ne bi smela, je potem to vprašanje za organe pregona. Da to počne na lastno pest, pa je po moje neke vrste kršitev," je za TV Slovenija povedal Miha Šepec, predstojnik katedre za kazensko pravo na Pravni fakulteti Maribor.

Sorodna novica Sova prisluhnila posnetku Bobnar in Lindava na seji komisije in ugotovila tajnost enega od podatkov

Sporna seznanitev direktorja Sove

Še posebej sporno je, da se je s tajnim pričanjem neposredno seznanil tudi direktor Sove Joško Kadivnik, ki bo, pozor, pred komisijo še vabljen kot priča in zato ne bi smel vedeti, kaj so povedale priče pred njim.

"To vpliva na transparentnost, zakonitost in verodostojnost prič, če bodo povabljene in me hkrati skrbi, s čim vse so se te osebe dejansko seznanile, morda tudi z dokazi, z vsemi dokazi, ki jih je moja stranka že vložila v to zadevo. Sprašujem se, ali gre za prekoračitev pooblastil, morda celo za kaznivo dejanje zlorabe položaja," je povedal Luka Švab, zagovornik Tatjane Bobnar.

"Sem skeptičen, da bi se mu kar to pripisalo, zagotovo pa gre za neko samoiniciativno, neodobreno soliranje tega predsednika," je komentiral Šepec.

"Komisija je politična"

Predsednik preiskovalne komisije v petek ni bil dosegljiv za pojasnila. In kaj, če je bil namen poziva Sovi ta, da bi se lahko direktor agencije pripravil na svoje pričanje. "To se mi zagotovo zdi problematično, ampak treba je vedeti, da je komisija, ki vodi postopek, politična, predsednik komisije je iz stranke Svoboda. Politični zaveznik oz. podanik glavnega akterja te parlamentarne preiskave," je opozoril Šepec.

Ob tem kaže spomniti, da je Tatjana Bobnar ob odstopu s položaja ministrice ravnanje predsednika vlade naznanila tudi tožilstvu in da ga bo v morebitnem kazenskem postopku dokazovala z istimi dokazi in pričami. Takrat utegne biti morebitna okuženost prič večja težava.

Zadeva Bobnar-Lindav: dvom o verodostojnosti in nepristranskosti parlamentarne komisije