Foto: Policija/PU Kranj
Foto: Policija/PU Kranj

Agencija za varnost v prometu (AVP) in policija sta predstavili pregled stanja varnosti v prometu v lanskem letu, ko sta na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca v prometu. Vendar, kot je pojasnila v. d. direktorja AVP-ja Vesna Marinko, je bilo za tri odstotke manj hudo poškodovanih v prometnih nesrečah.

Največ žrtev (41) je bilo na regionalnih cestah, sledijo pa lokalne ceste in ceste v naselju (29 smrtnih žrtev). Na avtocestah in hitrih cestah se je pripetilo 14 nesreč, v katerih je umrlo 15 udeleženih v nesrečah.

Med žrtvami prometnih nesreč je bilo tudi lani največ voznikov avtomobilov, najpogostejši vzrok pa je bila prevelika hitrost, sledita nepravilna smer vožnje in izsiljevanje prednosti. Medtem ko je število smrtno ponesrečenih voznikov v primerjavi z letom 2018 nekoliko upadlo (29 smrtnih žrtev), je bilo precej več žrtev med sopotniki (20 smrtnih žrtev), med katerimi polovica ni bila privezana z varnostnim pasom.

Vedno več žrtev med najbolj ranljivimi

Skoraj polovico žrtev (43 odstotkov) na slovenskih cestah predstavlja t. i. ranljiva skupina udeležencev, v katero spadajo motoristi, kolesarji, mopedisti in pešci. Največ smrtnih žrtev je bilo med motoristi. Kot ugotavljajo na AVP-ju, so se usodne prometne nesreče večinoma zgodile konec tedna, saj največ lastnikov motorjev le-te uporablja za preživljanje prostega časa. Največ umrlih med motoristi je bilo v starostni kategoriji med 55 do 64 let.

"V letošnjem letu je presenetilo, da je bilo med žrtvami kar nekaj italijanskih in avstrijskih državljanov," je povedal Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Med umrlimi motoristi jih je kar 14 povzročilo nesreče, od tega 11 na račun prehitre vožnje.

Lani so bili med žrtvami prometnih nesreč tudi trije mopedisti, dva od teh nista imela predpisane čelade, devet kolesarjev, med katerimi jih je sedem povzročilo nesrečo, ter 15 pešcev. Sedem jih je bilo krivih za nesrečo, kar pet pešcev pa je bilo povoženih na prehodu za pešce.

Več nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola

V letu 2019 so po podatkih policije alkoholizirani udeleženci v prometu povzročili 1.527 prometnih nesreč, kar je za dva odstotka več v primerjavi z letom 2018. Lani je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 30 ponesrečencev, kar je osem več kot v letu 2018.

Ivan Kapun je med drugim navedel, da so policisti lani izrekli 343.000 različnih ukrepov na prometnem področju, največ (113.000) zaradi prehitre vožnje, v 400.000 preizkusih z alkotestom pa so odkrili 14.000 alkoholiziranih voznikov.

Policisti so odredili tudi 1600 pregledov zaradi vožnje pod vplivom mamil, 275 je bilo pozitivnih, kar 900 pa je bilo odklonjenih.

"Pri drogah je značilno, da ko se odredi strokovni pregled, se običajno tisti, ki vedo, da so nekaj zaužili, odločijo, da pregled odklonijo, ker je analiza povezana z visokimi stroški, ki jih plača udeleženec v prometu," je še pojasnil vodja prometne policije.

Naslov infografike: promet