Prijav kaznivih dejanj nasilja v družini je iz leta v leto več. Foto: MMC RTV SLO
Prijav kaznivih dejanj nasilja v družini je iz leta v leto več. Foto: MMC RTV SLO
Otrok
Otroci spadajo med najpogostejše žrtve nasilja v družini. Foto: BoBo

Policija je lani obravnavala 8.151 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 40 odstotkov več kot leto prej, ko jih je obravnavala 4.956. V letu 2009 je bilo izrečenih 1.121 ukrepov prepovedi približevanja, ali polovica več kot predlani. Statistični podatki kažejo tudi, da se je lani občutno povečalo število prijavljenih kaznivih dejanj v družini.

Na območju PU-ja Novo mesto letos že 107 ovadb
Kot so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto, so samo dolenjski in belokranjski policisti v prvi polovici leta na pristojno tožilstvo podali 107 kazenskih ovadb zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in 55 osebam izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Razloga za povečanje števila prijavljenih kaznivih dejanj v družini sta med drugim večja ozaveščenost žrtev in ljudi, ki imajo možnost videti in prepoznati njihovo trpljenje. Policija je na svoji spletni strani zapisala, da se je kot pozitivna izkazala tudi sprememba zakonodaje oz. uvedba novega kaznivega dejanja nasilja v družini, uvedba novega zakona o preprečevanju nasilja v družini in pravilnikov, ki nalagajo organom in organizacijam dolžnost prijavljanja, usklajenega delovanja in usposabljanja.

Za kršitev prepovedi približevanja 400 evrov kazni
Kršitelj, ki mu policisti izrečejo ukrep prepovedi približevanja, mora po zakonu kraj oz. območje prepovedi takoj zapustiti, policistu pa izročiti ključe prebivališča, v katerem živi skupaj z oškodovancem. Kršitelj ne sme namerno prekoračiti razdalje, določene z odredbo.

Če odredbe o prepovedi približevanja kraju ali osebi ne upošteva, ali pa v času ukrepa nadleguje oškodovanca po telefonu ali kako drugače, ga policisti odstranijo in oglobijo z najmanj 400 evri. Če osumljenec s kršitvijo prepovedi približevanja ne preneha, ga v skladu z zakonom o kazenskem postopku privedejo v takojšen postopek pristojnemu sodišču.

E-prijava hitra, enostavna in anonimna
Po novem je na spletnih straneh policije, ministrstva za notranje zadeve in e-uprave mogoče hitro in enostavno, predvsem pa anonimno, oddati elektronsko prijavo nasilja v družini. Namen te anonimne prijave je vzpodbujanje ljudi k prijavljanju kaznivih dejanj, prekrškov in drugih oblik ogrožanja varnosti, ki izvirajo iz nasilja v družini, in s tem k pravočasni zaščiti žrtev takšnega nasilja.

Dostop do anonimne elektronske prijave nasilja v družini najdete tukaj.

Ministrstvo za notranje zadeve je že lani skupaj z nevladnimi organizacijami zasnovalo široko kampanjo za preprečevanje nasilja v družini. Cilj kampanje je bil vzpodbuditi žrtve, naj hitreje iščejo pomoč, in seznanjati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja, hkrati pa vzpodbujati ljudi, ki v svoji okolici zaznajo to težavo, naj se ne umikajo, temveč naj svoje sume prijavljajo in prevzamejo aktivno vlogo v boju proti nasilju.