Najnovejših sprememb se bodo najbolj razveselili lastniki nepremičnin pri sosedih in tisti, ki skrbijo za družinske člane na Balkanu. Foto: BoBo
Najnovejših sprememb se bodo najbolj razveselili lastniki nepremičnin pri sosedih in tisti, ki skrbijo za družinske člane na Balkanu. Foto: BoBo

Vlada je v sredo spet spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo.

Med nujne razloge za vstop v državo brez napotitve v karanteno na domu in brez negativnega rezultata testa so dodali "poslovne razloge".

Tranzit skozi Slovenijo je podaljšan z zdajšnjih šestih na 12 ur.

Sorodna novica Hojs: "Treba je bilo omejiti predvsem gibanje na naš jugovzhod"

Dva dni za obisk nepremičnine

Vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in z največ tri dni starim negativnim (PCR- ali HAT-) testom se dovoli tudi državljanu članice EU-ja ali schengenskega območja, ki prihaja iz ene od teh članic, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v 48 urah po prehodu meje.

Pri opravljanju vzdrževalnih del velja izjema tudi za ožje družinske člane in druge osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Tri dni za obisk družine

Osebe, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje, ob vstopu v Slovenijo pa morajo imeti negativen test, ki ni starejši od enega tedna. Enako je tudi za ožje družinske člane in druge osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Kot so nam po objavi članka dodatno razložili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), to ne velja zgolj za države EU-ja in schengenskega območja, ob tem pa poudarjajo, da so vsa nenujna potovanja še vedno odsvetovana.

Spremembe pri izjemah za vstop v državo

Najnovejše spremembe in barvni semafor držav je vlada razložila tukaj.

Odpravili so starostno omejitev za dnevne šolarje, ki je bila doslej do 15. leta starosti, med izjeme so dodali osebe, ki prevažajo dnevne šolarje in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem prevozu. Do zdaj so te osebe namreč potrebovale negativni test, ki ni starejši od sedmih dni – ta zdaj ni več potreben.

Zdaj priznanih pet cepiv

V Slovenijo je brez obvezne karantene ali brez dokazila o opravljenem testu na covid-19 že zdaj mogoče vstopiti s potrdili o cepljenju s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca, po novem pa tudi s cepivi Sputnik V in Johnson & Johnson.

Za slednji dve cepivi mora od prejema prvega odmerka miniti najmanj 21 dni.

Velika Britanija ni več rdeča

Nekoliko se je spremenil tudi rdeči seznam držav. Med državami članicami EU-ja ali schengenskega območja so spremembe pri Danski, Finski, Franciji, Italiji, Norveški in Španiji, s seznama pa je črtana Portugalska.

S seznama tretjih držav je črtana Velika Britanija.

Spremembe začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in veljajo do vključno 25. aprila 2021.