Slovenske banke mladim s povprečnimi dohodki ponujajo med 80 do 60 tisoč evrov dolgoročnega posojila. Foto: BoBo
Slovenske banke mladim s povprečnimi dohodki ponujajo med 80 do 60 tisoč evrov dolgoročnega posojila. Foto: BoBo

Med več kot 120 tisoč brezposelnimi je v Sloveniji po podatkih statističnega urada velik delež mladih, ki se tudi zato pozneje odločajo za družino, o nakupu nepremičnine pa številni le sanjajo. Če pa se za to že odločijo, je to brez posojila skoraj nemogoče. Vesna Deržek je za TV Dnevnik preverila, kakšna posojila so danes mladim pripravljene ponuditi banke.

Banke so povprašali, kolikšno posojilo bi za 100 tisoč evrov vredno stanovanje za obdobje 20 let ponudile mlademu paru s povprečnima dohodkoma. Na bankah BKS in Unicredit bi dali največ 80 tisoč evrov posojila, sledi SKB s sedemdesetimi tisočaki, Abanka in NLB pa bi ponudila 60 tisoč evrov posojila. Najslabše posojilne pogoje ima NKBM.

Poznavalka nepremičninskega trga, Andreja Cirman z ljubljanske ekonomske fakultete, mladim svetuje, da čim bolj dejavno iščejo službo, ker to je prvi korak do razmišljanja o kakršnem koli stanovanju, in že ta korak je izjemno težak. Vendar je službo za nedoločen čas, ki je pogoj za posojilo, težko dobiti.