Anderlič pravi, da je privolil v kandidaturo, ker niso mogli več podaljševati agonije. Foto: BoBo
Anderlič pravi, da je privolil v kandidaturo, ker niso mogli več podaljševati agonije. Foto: BoBo


Po Anderličevih besedah bodo prvi preizkus prve naslednje volitve. "Takrat bomo ugotovili, ali še kaj štejemo ali ne," je dejal. Medijem je pojasnil, da se je za kandidaturo odločil zadnji trenutek, saj niso mogli več "podaljševati agonije". Stranka je bila namreč že več mesecev brez vodstva, kot predsednik sveta stranke pa je čutil dolžnost, da pomaga "v tem prehodnem obdobju do novih preizkusov".
"Prepričan sem, da je v Sloveniji prostora za nekaj strank, prav tako sem pa prepričan, da ni prostora za mnogo strank," je dejal. Tako je po njegovih besedah treba poiskati skupne točke in vzpostaviti sodelovanje, ki pa ne pomeni nujno združevanja. Po njegovih besedah je pomembno "narediti neko ljudsko fronto za boljšo Slovenijo". Na vprašanje, ali pri njem obstaja bojazen, da se LDS ne pobere, je odgovoril, da del tega obstaja, a da je to življenje.
Za podpredsednike stranke so bili izvoljeni Anton Preskar, Milan Razdevšek, Debora Burić in Tadeja Drenovec. Statut sicer po današnjih spremembah določa, da bo imela stranka lahko tudi manj kot štiri podpredsednike.
V danes sprejeti deklaraciji pa so med drugim zapisali, da je potreben prenovljen LDS. "Stara LDS ni zmogla, da bi pogubnost početja pravočasno preprečila in se ji uspešno uprla. Najbolj prepoznavni bivši člani LDS niso zmogli razumeti napak in jih popraviti. Raje so se izmaknili lastni odgovornosti, ustanavljali so in še ustanavljajo nove, nadomestne stranke. Sama LDS se je zato morala očistiti in prenoviti," so zapisali.