LDS je zapustil tudi zdajšnji podžupan Jani Möderndorfer. Foto: RTV Slovenija
LDS je zapustil tudi zdajšnji podžupan Jani Möderndorfer. Foto: RTV Slovenija
Matej Lahovnik
Govori se o izstopu večih poslancev, a po sobotnem kongresu. Foto: RTV SLO
Odstopi iz LDS-a

V strankini centrali so povedali, da je bil izstop šesterice do neke mere pričakovan in verjetno posledica tega, da so na preteklih lokalnih volitvah kandidirali na drugih listah: Jani Möderndorfer, Roman Jakič, Peter Božič in Dunja Piškur Kosmač na listi Zorana Jankovića, Stane Pejovnik pa na listi Gibanja za pravičnost in razvoj. Izstopila je tudi Vika Potočnik.

Roman Jakič je dejal, da vzrok za izstop niso bila aktualna dogajanja znotraj stranke ali sobotni kongres, temveč posvetitev delu v okviru liste Zorana Jankovića. Povedal je, da je frakcija dopis na stranko poslala v torek po sestanku njenega ožjega vodstva.

Zaradi kandidature na drugih listah so se v javnosti pojavljaja ugibanja o njihovi izključitvi iz LDS-a, v katerem je razkol v Ljubljani nastal že sredi prejšnjega leta.

Lahovnik, minister za gospodarstvo med vlado LDS-a in nekdanji podpredsednik stranke, javno ne komentira odstopa, v pismu predsedniku Jelku Kacinu in vodji poslanskega kluba Antonu Ropu pa je zapisal, da se LDS namesto z resnimi problemi države ukvarja zgolj sam s sabo. Lahovnik bo od zdaj naprej samostojni poslanec.

Maksimilijan Lavrinc je bil nekdaj poslanec LDS-a, zdaj pa je zaposlen v uradu predsednika republike. Izstopil je, "ker mu stvari niso bile všeč".

Vodstvo LDS-a so izstopi pretresli. Izstopili naj bi tudi nekateri manj znani lokalni člani stranke, širijo pa se tudi govorice, da naj bi še več ljudi zapustilo stranko po sobotnem kongresu, tudi iz poslanskih vrst.

Odstopi iz LDS-a