Največje jabolko spora med vlado in sindikati je zaostrovanje pogojev za polno upokojitev, saj zakon starostno mejo postopno zvišuje na 65 let za oba spola. Foto: MMC RTV SLO
Največje jabolko spora med vlado in sindikati je zaostrovanje pogojev za polno upokojitev, saj zakon starostno mejo postopno zvišuje na 65 let za oba spola. Foto: MMC RTV SLO

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije poudarjajo, da njihov cilj ni referendum, ampak preprečitev uveljavitve reforme, ki je do večine delavk in delavcev neprijazna. Podpisov ne bodo vložili, če bo državni zbor še pred 22. aprilom, ko bo potekel rok za vložitev, umaknil sprejeti pokojninski zakon, je dejal prvi mož ZSSS-ja Dušan Semolič.

Premier Borut Pahor pa je v četrtek po seji vlade dejal, da so sindikati tisti, ki morajo premisliti, in "morda bo med gospodarji te odločitve prišlo do premisleka, ali je to res najbolj koristno dejanje".

Sindikati so 42.000 podpisov zbrali v sedmih dneh
Sindikatom je 42.000 evrov podpisov za razpis referenduma uspelo zbrati že v prvih sedmih dneh. Ker je državni zbor na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti referendumske pobude, pa je bilo zbiranje prekinjeno. Ustavno sodišče je nato marca odločilo, da referendum o pokojninski reformi ne bi prinesel protiustavnih posledic, sindikalne centrale pa so lahko nadaljevale zbiranje podpisov.

V sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov, torej najpozneje do 22. aprila, morajo pobudniki vložiti zahtevo volivcev za razpis referenduma skupaj s 40.000 podpisi v državni zbor. V sedmih dneh po vložitvi zahteve pa mora državni zbor razpisati referendum.

Največje jabolko spora med vlado in sindikati je zaostrovanje pogojev za polno upokojitev, saj zakon starostno mejo postopno zvišuje na 65 let za oba spola. Če bi bil zakon na referendumu zavrnjen, državni zbor še eno leto ne bo smel sprejeti zakona, ki bi urejal isto vprašanje.