Prva deklica v novem letu se je rodila v celjski porodnišnici in prvi deček v Ljubljani. Foto: EPA
Prva deklica v novem letu se je rodila v celjski porodnišnici in prvi deček v Ljubljani. Foto: EPA

Prvi deček, Matic, se je 32 minut čez polnoč rodil v ljubljanski porodnišnici, kjer pa je še pred njim le 16 minut čez polnoč na svet prišla deklica. V največji slovenski porodnišnici v Ljubljani so se do 7. ure rodili trije otroci, ena deklica in dva dečka.

Iz največje slovenske porodnišnice so sporočili, da je bilo na silvestrovo pri njih nekoliko manj živahno kot običajno, imeli so le osem porodov, rodilo se je osem dečkov in dve deklici, dve porodnici pa sta povili dvojčka. Zadnji je bil deček ob 23.02. Sicer pa so imeli v ljubljanski porodnišnici lani skupaj 5.807 porodov, rodilo se jim je 5.972 otrok, od tega 3.085 dečkov in 2.887 deklic. Kar 160-krat so imeli porod dvojčkov, dvakrat pa so se rodili trojčki.

Živahneje je bilo za novo leto v mariborski porodnišnici, kjer je bilo v prvi noči leta 2019 kar pet rojstev, dveh deklic in treh dečkov. Prva je bila rojena deklica ob 00.35, prvi deček pa ob 2.57. V celjski porodnišnici, kjer so med vsemi porodnišnicami imeli prvo rojstvo v tem letu, so se sicer do 7. ure rodili trije otroci, prvi deček ob 2.23.

V Kranju sta se v prvi uri tega leta rodili dve deklici, v Brežicah deklica dve minuti čez 1. uro, v Slovenj Gradcu pa je poleg dečka, ki je bil rojen ob 00.33, zjutraj ob 7.29 na svet privekala deklica. V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček. V porodnišnici v Izoli je bilo bolj živahno na zadnji dan v letu, ko so imeli šest rojstev, na Ptuju štiri.

Predsednik je v postojnski porodnišnici obiskal prvorojenega Gregorja in njegovo mater. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik je v postojnski porodnišnici obiskal prvorojenega Gregorja in njegovo mater. Foto: Urad predsednika republike

Predsednik Pahor letos obiskal postojnsko porodnišnico

V postojnski porodnišnici se je prvi rodil deček Gregor ob 6.10, pozneje pa še deklica Ajda. Lani so imeli v tej porodnišnici 1.354 porodov, nekoliko več, 51 odstotkov, je bilo dečkov, rodilo pa se je tudi deset parov dvojčkov. Prvega novorojenčka v letu 2019 v tamkajšnji porodnišnici je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor in čestital njegovi materi. Vse dobro v novem letu je zaželel tudi drugim materam, bolnicam in osebju, ki so silvestrovo preživeli v bolnišnici.

"Danes je zunaj čudovit, sončen januarski zimski dan, ljudje so tukaj srečni, rodilo se je novo življenje. Vsi se sprašujemo, kaj jih čaka, želimo pa jim vse najboljše," je dejal Pahor in dodal, da ta običaj vsako leto opravi z veseljem. Novorojencem je zaželel miru in varnosti ter da bi lahko izživeli vse svoje talente. Če bo tako, se lahko upravičeno veselimo, je poudaril predsednik, ki se je tudi sam rodil v Postojni.

Prva deklica Jana, prvi deček Matic
Pahor obiskal postojnsko porodnišnico