Leban pravi, da obstaja možnost, da ga bodo zaslišali še tretjič. Preiskovalci za zdaj tretjega zaslišanja ne omenjajo. Foto: MMC RTV SLO
Leban pravi, da obstaja možnost, da ga bodo zaslišali še tretjič. Preiskovalci za zdaj tretjega zaslišanja ne omenjajo. Foto: MMC RTV SLO
Finski preiskovalci v Sloveniji zaslišujejo Patrijinega pogodbenega sodelavca za protidobave Rudolfa Lebana, slikarja Jureta Cekuto pa naj bi vnovič zaslišali v petek. Foto: MMC RTV SLO
Finski preiskovalci zaslišujejo

Kot je znano, so zaradi zadeve Patria slovenski, avstrijski in finski kriminalisti ustanovili skupno preiskovalno skupino, ki je prva tovrstna v EU-ju. Finski preiskovalci so tako zaslišali Patriinega pogodbenega sodelavca za protidobave Rudolfa Lebana, slikarja Jureta Cekuto pa naj bi vnovič zaslišali v petek.

Kriminaliste zanimalo, kaj se je dogajalo z denarjem
Leban je razložil, da je kriminaliste zanimalo, ali je denar prejel, nakar jim je pojasnil, koliko ga je po pogodbi dobil in kdaj. Na vprašanje, ali je denar komu dal, pa jim je Leban odvrnil, da ne.

Poudaril je, da tudi sicer z 203 tisočaki, kolikor jih je dobil za svojo vlogo v poslu (bil je pogodbeni svetovalec Patrie za protidobave), zagotovo ne bi mogel kogar koli podkupiti za posel, vreden okoli 230 milijonov evrov. 278 milijonov evrov je sicer po njegovih besedah vrednost posla z davkom.

Dnevnik pa poroča, da se policijski postopki v predkazenskem delu preiskave zadeve Patria bližajo koncu. Zaradi skupne preiskovalne skupina naj bi policije v vseh treh državah podale ovadbe časovno usklajeno, najverjetneje še v tem letu.

Del osumljencev z obrambnega ministrstva
Časnik še ugotavlja, da število osumljencev še ni dokončno, prav tako pa tudi imena še niso dokončno znana, del osumljencev pa prihaja z obrambnega ministrstva. Slovenski del preiskovalne ekipe vodi tožilka Branka Zobec Hrastar, ki v torek ni odgovarjala na klice.

Finski preiskovalec Kaj Erik Björqvist pa za Dnevnik ni želel potrditi informacije, da je trenutno v Sloveniji, ker "spoštuje organe držav gostiteljic". Dejal pa je, da se tudi na Finskem trudijo dokončati preiskavo še v tem letu, da je tam trenutno osumljenih okoli deset finskih državljanov in da se struktura preiskave ni spremenila - deli se na preiskavo podkupovanja in na preiskavo industrijskega vohunjenja. Rudolf Leban je sicer za STA dejal, da Björkquista med preiskovalci ni bilo.

Za podkrepitev navedb iz Resnice o Patrii ni dovolj dokazov
Dnevnik še navaja, da ni dovolj dokazov tudi za podkrepitev navedb v finski oddaji Resnica o Patrii, da je Patria podkupila nekdanjega slovenskega premierja Janeza Janšo.

Kot je znano, sta bila septembra na Dunaju zaslišana poslovnež Walter Wolf in avstrijski podjetnik Hans Wolfgang Riedl.

Finski preiskovalci zaslišujejo