Janez Lenarčič. Foto: Reuters
Janez Lenarčič. Foto: Reuters

Tina Štrafela, pristojna za komuniciranje, je "v povezavi z insinuacijami, skomuniciranimi na skrajno nedostojen in nedopusten način", na Twitterju sporočila, da se komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič "v nobenem trenutku in v nobeni fazi postopka ni zavzemal za pogojevanje ali blokado slovenskega načrta za okrevanje".

Dva spletna portala sta namreč poročala, da naj bi trije evropski komisarji poskušali s pogojevanjem zaustaviti potrditev slovenskega načrta za okrevanje, omenjal pa se je tudi Lenarčič, poroča STA.

Na to je pred dnevi namignil tudi notranji minister Aleš Hojs, ko je zanikal, da je s sporno izjavo o svinjah meril na podpredsednika Evropske komisije in komisarja za zeleni dogovor Fransa Timmermansa. "Ne, ni on tisti, ki sem ga imel v mislih, da bi ga lahko tako poimenoval. Poznate kakšnega komisarja v zgodovini EU-ja, ki bi se priključil ideji, da se EU-sredstva ne odobrijo državi, iz katere prihaja – domovini?" je na Twitterju zapisal v odgovor poslancu SD-ja Matjažu Nemcu.

Hojs se je zaradi na brifingu za novinarje izrečenih besed, da bi lahko kot svinjo morda označil višjega predstavnika v evropski birokraciji, sicer Bruslju opravičil in jih pojasnil ter ponovil, da nikogar osebno ni primerjal s svinjo in zagotovo ni imel v mislih Timmermansa.

Pri Evropski komisiji so potrdili, da so s slovenske strani prejeli pojasnila glede Hojsovih izjav. Kot je pojasnila govorka komisije Dana Spinant, je bilo Evropski komisiji podano pojasnilo od predstavnika slovenske administracije v povezavi s to zadevo, pri čemer pa ni šlo za uradno pismo notranjega ministra. Šlo je za pojasnilo o izjavah in o tem, da te izjave niso bile uperjene proti nikomur v Evropski komisiji, je še dejala govorka.

Načrtom nihče ni nasprotoval

Informacijo, da bi kateri od komisarjev nasprotoval načrtu katere od članic, so sicer konec tedna zavrnili tudi v Evropski komisiji in znova zatrdili, da so bili načrti potrjeni soglasno oz. jim ni nihče nasprotoval, je pred dnevi poročalo Delo.

V kabinetu komisarja Janeza Lenarčiča odločno zanikali očitke