Največ prometnih nesreč, ki vključujejo pešce, se zgodi novembra. Foto: BoBo
Največ prometnih nesreč, ki vključujejo pešce, se zgodi novembra. Foto: BoBo

Z novim študijskim letom se v mestih že tradicionalno poveča uporaba javnega potniškega prometa, v bližini fakultet pa tudi število pešcev. Ti spadajo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato se začenja tudi nacionalna preventivna akcija, ki poleg ozaveščanja pešcev o pravilnem ravnanju v prometu vključuje tudi okrepljen nadzor policije in mestnih redarstev, je poročal Radio Slovenija.

Redarji bodo še posebej pozorni na površine, namenjene pešcem, in pravilno prečkanje prehodov za pešce. Pešce pa bodo opozarjali in nadzirali tudi policisti.

Največ žrtev v novembru
V sklopu akcije bodo na agenciji posebno pozornost namenili tudi večji ozaveščenosti pešcev, še posebej starejših in šolarjev, pa tudi voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu. Zaradi vse krajšega dneva bodo posebno pozornost namenili tudi uporabi odsevnih teles, saj so pešci in tudi rekreativni tekači izpostavljeni večjim tveganjem prometnih nesreč zaradi zmanjšane vidljivosti.

V zadnjih letih je po podatkih agencije prav tako naraslo število najhujših nesreč v naselju, tam je lani umrlo 12 ljudi, štirje pa zunaj naselja, med drugim tudi na prehodih za pešce, kjer so letos umrli trije pešci. Ob tem posebej poudarjajo, da je bila med umrlimi pešci pri štirih ugotovljena tudi visoka stopnja alkohola.

Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, velikokrat tudi nepravilno prečkanje pešca na vozišču ter prehitra vožnja voznikov. Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesensko-zimskih mesecih, kjer posebej izstopa november, med žrtvami pa so največkrat starejši prebivalci.