Boštjan Lindav. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Boštjan Lindav. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Odreditev nadzora so pri Generalni policijski upravi (GPU) za STA že potrdili. Nadzor izvajajo v skladu s pravili za opravljanje nadzora v policiji. "Nadzor je odrejen zaradi ugotavljanja morebitnih pomanjkljivosti in napak pri organiziranju dela, upoštevanju usmeritev in strokovnih standardov," so na GPU-ju zapisali.

Po njihovih pojasnilih je Lindav nadzor odredil že v ponedeljek, ko je za to pristojna služba začela pripravljati ustrezno dokumentacijo. Nadzor je bil odrejen zaradi razjasnitve navedb o nepravilnostih pri določenih preiskavah, povezanih z nabavo zaščitne opreme, in drugih preiskavah. V nadzoru bodo preverjali tako organizacijski vidik kakor tudi spoštovanje usmeritev pristojnih organov, internih predpisov in strokovnih standardov.

V torek so nadzorniki poskušali vročiti odločbo o nadzoru tako direktorju uprave kriminalistične policije Vojku Urbasu kakor tudi direktorici NPU-ja Petri Grah Lazar, a jim to zaradi njune odsotnosti ni uspelo. Ob današnji vročitvi odločbe pa je Grah Lazar po navedbah generalne policijske uprave izrazila željo po prestavitvi izvedbe nadzora zaradi operativnih nalog urada, kar so nadzorniki upoštevali in bodo zato nadzor začeli izvajati v četrtek.

Povezave med nadzorom in aktivnostmi ni

Na policiji ob tem poudarjajo, da ni nikakršne povezave med odrejenim nadzorom nad delom NPU-ja in današnjimi operativnimi aktivnostmi kriminalistov, saj Lindav do danes ni bil seznanjen z njimi. Predkazenski postopek, v okviru katerega so potekale aktivnosti – po neuradnih informacijah naj bi šlo za preiskovanje pogodbe med ljubljanskim javnim podjetjem Energetika Ljubljana in dobaviteljem plinsko-parne enote v Termoelektrarni toplarni Ljubljana – usmerja pristojno državno tožilstvo.

To sicer ni prvi nadzor na NPU-ju, v preteklosti so nadzore že izvedli pri direktoratu za policijo in druge varnostne naloge ter v službi generalnega direktorja policije.

Nekdanji notranji minister Aleš Hojs je zahteval nadzor nad preteklimi preiskavami NPU-ja. Inšpektorat za notranje zadeve pa je preverjal, ali se s tajnimi podatki na NPU-ju ravna pravilno, zakonito in kot je treba.

Lindav odredil nadzor NPU-ja