Eden izmed ciljev parade ponosa je tudi zabava istomislečih ljudi. Foto: RTV SLO
Eden izmed ciljev parade ponosa je tudi zabava istomislečih ljudi. Foto: RTV SLO
Janković o prijaznem mestu

Soorganizator Mitja Blažič iz Društva za integracijo homoseksualnosti je za MMC povedal, da udeležba na pohodu, ki od leta 2004 poteka vsako leto, raste. Udeležujejo se ga tako geji, lezbijke in transseksualci kot tudi njihovi podporniki.

Prireditev pod geslom "Ponosno naprej" je spremljal tudi bogat kulturni program, ki se je odvijal na cilju pohoda na Prešernovem trgu.

Zaradi lanskih napadov na nekatere udeležence pohoda, so letos varovanje okrepili z večjim številom varnostnikov in policistov, udeležence pa pozvali, naj se gibljejo v skupinah.

Vidnost, upor in zabava
Namen parade, ki je potekala v sozvočju z drugimi podobnimi prireditvami po svetu in v drugih mestih v Sloveniji, je bil trojen. Vidnost, pri kateri gre za to, da istospolno usmerjeni pokažejo, kdo so in kaj počnejo, upor proti določenim smerem v družbi in politiki, da bi homoseksualnost omejili med štiri stene, in nenazadnje tudi zabava in druženje podobno in odprto mislečih ljudi.

Parade ponosa v vsej Evropi
Parade ponosa so potekale tudi v drugih evropskih prestolnicah. Na ulicah Londona naj bi se kljub zadnjim terorističnim grožnjam zbralo okoli pol milijona ljudi, na Dunajo okoli 100.000, v Madridu pa naj bi se za pravice homoseksualcev potegovalo kar 2,5 milijona ljudi.


Janković o prijaznem mestu
Mitja Blažič na čelu parade, ki je precej bučno zahtevala pravice istospolno usmerjenih v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Transparenti pripravljeni na akcijo. Foto: RTV SLO
Ljubljanski župan, ki je častni pokrovitelj letošnje parade ponosa, je za MMC povedal, da se zavzema, da bi bila Ljubljana za istospolno usmerjene prijazno mesto, in dodal, da jim pri prizadevanju za istospolno usmerjenim bolj naklonjeno zakonodajo ne more pomagati, ker ima, po njegovih besedah, z vlado zategnjen odnos. Foto: RTV SLO
Parada se je zaključila na Prešernovem trgu, kjer so organizatorji pripravili bogat in zanimiv kulturni program. Foto: RTV SLO
Vroč dan na Prešernovem trgu. Foto: RTV SLO
V Londonu je na ulice prišlo kar pol milijona, na Dunaju pa 100.000 ljudi. Foto: Reuters