Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se zavzema za samostojno ljubljansko pokrajino, vsebine petkovega sestanka uradno ni komentiral. Foto: www.svlr.gov.si
Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se zavzema za samostojno ljubljansko pokrajino, vsebine petkovega sestanka uradno ni komentiral. Foto: www.svlr.gov.si
Ivan Žagar
Vse mogoče različice temeljijo na 14 pokrajinah. Foto: RTV SLO

Najverjetnejša izmed 4 različic upošteva občinske svete obljubljanskih občin, saj se oblikuje Osrednjeslovenska pokrajina, ki obsega MOL in devet občin, ki so nastale na območju nekdanjih ljubljanskih občin. Posledično občine vrhniškega in cerkniškega območja sodijo pod Notranjsko, občine grosupeljskega in ribniško-kočevskega območja pa pod Dolenjsko pokrajino, je na petkovem sestanku, kot piše Delo, pojasnil minister Ivan Žagar.

Pokrajinski predsedniki najverjetneje voljeni posredno
Žagar je koalicijskim strankam ob tem predstavil tudi osnutek volilnih enot, v katerih je po njegovih besedah treba zagotoviti kar največjo zastopanost celotnega območja, pokrajinski predsednik pa naj bi bil zaradi mnenj strokovnjakov, ki imajo pomisleke ob njegovih morebitnih prevelikih pristojnostih, voljen posredno, s čimer bi država obdržala potrebno stopnjo vpliva. "Po moji oceni je moč pokrajinskega predsednika manjša od županove," pravi Žagar. "Opravlja pravzaprav enako funkcijo, je pa posredno izvoljen."

Podrobnejša predstavitev štirih različic pokrajinske razdelitve.



Pripombe iz vrst koalicije in opozicije

V ponedeljek se bo minister sestal še z opozicijo. Iz njenih vrst, predvsem združenja Zares, pa tudi koalicijskega NSi-ja, mu poleg nenatančnih izračunov očitajo preveliko število pokrajin. Minister brez listnice odgovarja, da večanje načrtovanih enot nima smisla, saj lahko 14 pokrajin opravlja enak obseg nalog kot osem ali devet. Poleg tega bi jih bilo v slednjem primeru nemogoče uvrstiti na zemljevid, pravi Žagar, saj bi bile v primeru šestih prikrajšane Koroška, Prekmurje in Severna Primorska. "Predlog NSi-ja res ni sprejemljiv," še pravi Žagar.

Poudarja pa, da so v zdajšnjem postopku sodelovale vse stranke, nadaljnje pomisleke pa lahko uveljavijo v DZ-ju.

Občine na istem; obvoz državnega proračuna
Prenos sredstev na pokrajine po ministrovih besedah ne bo prizadel občin, treba pa bo paziti na njihovo sorazmerno sorazmerno porazdelitev, ki bo odvisna tudi od primerne porabe, ki bo pokrajinam zgotavljala izvajanje obveznih nalog. Sredstva se bodo skladno z zakonom zagotavljala tudi s pomočjo davka na dohodek pravnih oseb ter posameznih trošarin, ki bodo namesto v državni, romala neposredno v pokrajinski proračun. Znotraj trga pa naj bi imele načrtovane enote tudi manevrski prostor za izvajanje razvojnih nalog. Skupen obseg sredstev bo, podobno kot pri občinah, odvisen tudi od organiziranosti posameznih pokrajin.