Foto:
Foto:
Auschwitz je bilo največje nemško koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno.

Slavnostna govornika, predsednik Zveze združenj borcev NOB Slovenije Janez Stanovnik in akademik Matjaž Kmecl, sta poudarila, da bi to, kar se je zgodilo pred 60 leti, moralo ostati v trajnem spominu.


Priporočamo ogled fotozgodbe o Auschwitzu.

Stanovnik je med drugim ponovil besede ruskega predsednika Vladimirja Putina, da nikakor ne smemo pristati na potvarjanje zgodovine in zamenjevanje žrtev s storilci zločinov. "89.000 slovenskih žrtev v drugi svetovni vojni, od tega jih je več kot 11.000 umrlo v taboriščih ... Imena žrtev lahko ugotovimo in zapišemo, količine trpljenja ni mogoče," je med drugim dejal Stanovnik.

Tudi Kmecl je poudaril, da kolaboracija ni opravičljiva. Izrazil je globoko začudenje ob prepirih in velikem sovraštvu, ki ga je v Sloveniji sprožila t. i. sprava. "To danes ni več etično-moralno vprašanje, ampak je postalo politični projekt ... Toda ta stvar ne potrebuje sprave, potrebno je obžalovanje," je prepričan Kmecl.

Po nepopolnih podatkih je bilo v koncentracijsko taborišče Auschwitz deportiranih 2.346 zapornikov iz Slovenije. Od tega jih je umrlo 1.351.

Auschwitz - največje nemško taborišče
Večina slovesnosti ob 60-letnici osvoboditve taborišča je bila sicer prejšnji četrtek. Osrednja slovesnost je potekala na kraju, kjer je stalo taborišče, udeležili pa so se je predstavniki držav in vlad iz več kot 40 držav, nekdanji taboriščniki in veterani Rdeče armade, ki so osvobodili Auschwitz.

Taborišče Auschwitz na Poljskem je bilo največje nemško koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno, v tamkajšnjih plinskih celicah pa je bilo ubitih več kot milijon ljudi. Poleg tega so številni taboriščniki umrli zaradi izčrpanosti, mučenja, lakote in posledic različnih poskusov.