Foto:
Foto:
Med drugo svetovno vojno je v koncentracijskih taboriščih umrlo šest milijonov Judov.

Schröder je na slovesnosti v Berlinu dejal, da spominjanje na medvojne nacistične zločine ostaja nemška moralna dolžnost.

Francoski predsednik pa je dva dni pred obletnico prihoda ruskih vojakov v zloglasno taborišče v Parizu odprl muzej holokavsta v Evropi v spomin na 6 milijonov med vojno pobitih Judov.

Chirac: Ni prostora za sprevrženost
Francoski predsednik Jacques Chirac je v Parizu odprl največji muzej holokavsta v Evropi. Ob tej priložnosti je zatrdil, da v Franciji ni prostora za antisemitizem, saj pri tem ne gre za stališče, ampak za sprevrženost, ki ubija.

Ruske enote so sicer Auschwitz osvobodile 27. januarja, slovesnosti ob tej obletnici pa potekajo že ves teden. Včeraj je tako v Generalni skupščini Zduženih narodov generalni sekretar Kofi Annan dejal, da so ponavadi tisti, ki spodbujajo skrajnosti, izobraženci in kulturni ljudje, ne pa skrajneži.

Minuta molka v Svetu Evrope
Žrtev nacističnega nasilja so se z minuto molka spomnili tudi na zasedanju Sveta Evrope v Strasbourgu. Generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis je ob tem pozval vlade in državljane članic k odgovornosti, da se genocid v Evropi ne bo več ponovil.

Osrednja slovesnost v spomin žrtvam holokavsta bo v četrtek v Oswiecimu (poljsko ime za Auschwitz) na jugovzhodu Poljske. Na njej se bo zbralo okoli 40 voditeljev držav z vsega sveta.