Vlivanje betona na gradbišču džamije v Ljubljani. Foto: BoBo
Vlivanje betona na gradbišču džamije v Ljubljani. Foto: BoBo
Džamijo naj bi končali v treh letih

Grabus je ob ulitju temeljne plošče pojasnil, da center za muslimane med drugim pomeni potrditev, da so muslimani sestavni del te družbe. Ob tem pa je dejal, da so morali muslimani skozi Ljubljano kar 40 let hoditi s sklonjeno glavo, ker so vsi razpravljali o tem, ali sploh potrebujejo kakšen center, kjer bi opravljali svoje molitve.

Tudi Janković je spomnil na začetke projekta, ko se je govorilo o zahtevah po referendumu o gradnji centra. "Ko pa je ljubljanski mestni svet v prejšnjem mandatu potrjeval zadnji dokument, vezan na džamijo, ni bilo nikogar proti," je dejal. To po njegovem mnenju to dokazuje, da spoštujejo različnost. "Živimo skupaj, spoštujemo drug drugega, sodelujemo in morda lahko to dobro energijo prenesemo ne samo po Sloveniji, ampak tudi po Evropi," je izpostavil.

Začetek del si je ogledal tudi novoimenovani izredni in pooblaščeni katarski veleposlanik Ali Khalfan Al-Mansouri, ki je izrazil zadovoljstvo z začetkom del.

Večino finančnih sredstev zagotovil Katar
11,5 milijona evrov, kolikor je vredna pogodba z glavnim izvajalcem del, podjetjem Gorenje projekt, je zagotovila država Katar. Vsa dela naj bi stala 22,3 milijona evrov, za dokončanje projekta pa bo treba zagotoviti še sredstva za notranjo opremo, tj. 2,4 milijona evrov, ter za gradnjo dostopne ceste in potrebne infrastrukture za 1,3 milijona evrov. Islamska skupnost ima zaenkrat zbranih polovico sredstev, kje bodo zbrali preostanek, pa mufti, še ne ve.
Kakšna bo džamija
V prvi gradbeni fazi so izkopali gradbeno jamo, prestavili kanal za meteorne vode in zgradili dva oporna zidova. Z določitvijo izvajalca del pa so odpravili še zadnjo oviro za gradnjo same džamije, ki bo potekala v več fazah in se bo končala čez tri leta.

Temelj centra bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola, ki bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila. Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi najvišja višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine. Islamski kulturni center bo imel poleg džamije še umivalnico za obredno umivanje, izobraževalni, stanovanjski in administrativni objekt, parkirišče, restavracijo in telovadnico.

Džamijo naj bi končali v treh letih