Senati nekaterih fakultet so že sprejeli razpis dodatnega izpitnega roka. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Senati nekaterih fakultet so že sprejeli razpis dodatnega izpitnega roka. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na podlagi priporočila strokovne skupine Univerze v Ljubljani za covid-19 in glede na trenutne epidemiološke razmere je senat ljubljanske univerze sklenil, naj fakultete in akademije presodijo o možnostih dodatnega izpitnega roka v zimskem izpitnem obdobju, ki se začenja prihodnji teden. "Dodatne izpitne roke, če to dopuščajo prostorske in druge razmere, lahko članice Univerze v Ljubljani razpišejo tudi po končanem izpitnem obdobju," so dodali.

Ob tem so poudarili, da je dodatni izpitni rok praviloma namenjen študentom in študentkam z dokazili o okuženosti oz. napotilu v karanteno v obdobju rednih, že najavljenih izpitnih rokov.

Pri izvajanju izpitov v dodatnem roku, kot tudi v rednih in že najavljenih rokih, je treba slediti ukrepom in zagotoviti večje predavalnice oz. izvedbo izpitov v več predavalnicah hkrati, so še opozorili.

Pričakovano je senat tudi sklenil, da se bodo tudi letošnji informativni dnevi zaradi trenutnih epidemičnih razmer izvedli na daljavo.

Študentska organizacija Slovenije je, kot smo že poročali, zaradi visokega števila okužb in posledično odrejenih karanten na višje in visokošolske zavode naslovila poziv k fleksibilnejšemu opravljanju izpitnih obveznosti. "Predlagamo, da se za študente, ki so zboleli za covidom-19 ali pa so zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteni, omogoči opravljanje izpita ali kolokvija na daljavo ali pa se jim dodeli vsaj dodatni izpitni rok še v tem izpitnem obdobju," so zapisali.

Znova pa pozivajo tudi, da visokošolsko osebje prisluhne študentom, ki se zaradi bolezni ali stika z okuženo osebo znajdejo v stiski pri opravljanju študijskih obveznosti.

Težave z izpiti na fakultetah zaradi covida