Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po podatkih NIJZ-ja je število novookuženih v prvem tednu tega leta najbolj poraslo prav v starostni skupini 15–24 let, kjer je okuženih več kot 2700 na 100.000 prebivalcev, v drugih starostnih skupinah pa manj kot 2000, so opozorili študenti. Zato lahko pričakujemo, dodajajo, da bo ob začetku zimskega izpitnega obdobja število okuženih visokošolskih učiteljev ter študentov še naprej naraščalo, še v večjem številu pa bo naraščalo število visokošolskih učiteljev ter študentov v karanteni.

Sorodna novica Od srede nove izjeme pri karantenah v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu

Od srede bodo sicer zaposleni v izobraževanju in študentje med izjemami, ki jim v karanteno ne bo treba, če se bodo po tveganem stiku sedem dni vsakodnevno testirali in nosili maske tipa FFP2. Če so cepljeni s tremi odmerki, preboleli v zadnjih 45 dneh ali cepljeni prebolevniki, pa so izjema, ki ji ni odrejena karantena, že zdaj.

A v ŠOS-u opozarjajo, da število odsotnih članov visokošolske skupnosti onemogoča običajno izvajanje izpitnih obveznosti, zato študenti pozivajo vse višje- in visokošolske zavode, da opravljanje izpitov temu prilagodijo.

"Predlagamo, da se za študente, ki so zboleli za covidom-19 ali pa so zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteni, omogoči opravljanje izpita ali kolokvija na daljavo ali pa se jim dodeli vsaj dodatni izpitni rok še v tem izpitnem obdobju," so zapisali.

Ponovno pa pozivajo tudi, da visokošolsko osebje prisluhne študentom, ki se zaradi bolezni ali stika z okuženo osebo znajdejo v stiski pri opravljanju študijskih obveznosti.

Nekatere ljubljanske fakultete dodale izpitne roke

Z Univerze v Ljubljani sporočajo, da bodo izpiti načeloma potekali tako kot celoten študijski proces, torej ob strogem upoštevanju in preverjanju pogoja PCT. Če bo na izpitu večje število študentov, se lahko članice odločijo za spletno izvedbo. Glede študentov v karanteni oz. izolaciji bodo fakultete presodile, kakšne so razmere. Možna je spletna izvedba izpitov, dodatni izpitni roki, prestavitev izpitnih rokov. Senati nekaterih fakultet so že sprejeli razpis dodatnega izpitnega roka, so še dodali na univerzi.

Na Primorskem obvezno testiranje v izpitnem obdobju

Tudi na Univerzi na Primorskem se prilagajajo s posluhom za študente. Preverjanje in ocenjevanje znanja praviloma poteka v živo, zato so na univerzi sprejeli obvezno vsakodnevno testiranje pred vstopom v prostore tako za študente kot zaposlene in pogodbene izvajalce, ne glede na status (PC) za celoten čas izpitnega obdobja.

Izvedbo preverjanja znanja na daljavo lahko za posamezen izpitni rok odobri samo dekan fakultete, glede na stanje karanten ali izolacij v skupini ali letniku. Pri tem mora biti posamezen izpitni rok izveden za vse prijavljene študente pod enakimi pogoji, bodisi v živo bodisi na daljavo, kombinacija ni dovoljena, je še dodal pomočnik rektorice Aleš Oven.