Univerza želi preprečiti, da bi se ponovili primeri, kot je bil npr. primer odstopljene ministrice Klavidje Markež ali pa profesorice Karmen Erjavec. Foto: BoBo
Univerza želi preprečiti, da bi se ponovili primeri, kot je bil npr. primer odstopljene ministrice Klavidje Markež ali pa profesorice Karmen Erjavec. Foto: BoBo

Namen novega pravilnika je preprečevanje plagiatorstva pri zaključnih delih študija v tiskani ali elektronski obliki, so sporočili z univerze.

Plagiatorstvo po tem pravilniku so vsi načini prisvajanja katere koli oblike tujega avtorskega dela in nespoštovanja moralnih pravic avtorja, zlasti pa predstavljanje tujega dela kot lastno in kopiranje besedila ali drugih vrst avtorskih del, vključno s slikovnim in notnim gradivom, avdioposnetki, avdiovizualnimi deli, računalniškimi programi nekoga drugega brez navedbe vira oziroma avtorstva.

Za plagiatorstvo se prav tako šteje kopiranje stavka in spreminjanje besed v njem brez navajanja vira oz. avtorstva, opustitev grafičnih oblik v navedbi besedila, ki nedvoumno kažejo, da gre za navedek ter podajanje nepravilnih ali zavajajočih podatkov o viru navedbe.

Preverjanje tudi za nazaj
Novi pravilnik določa, da bo analizo besedila lahko uporabil tudi mentor, če bo moral preverjati dele besedila, ki bi jih programska oprema označila kot enake oz. podobne. To preverjanje mora mentor opraviti v desetih delovnih dneh.

Če bodo v delu zaznali plagiatorstvo, bo pooblaščena oseba datoteko z zaključnim delom izbrisala.

Ali gre za plagiat, bodo lahko na ta način preverili tudi pri tistih, ki so denimo že diplomirali ali magistrirali, a so v postopku odvzema znanstvenega oziroma strokovnega naslova. Bodo pa pri tem upoštevali standarde citiranja, ki so veljali v času oddaje zaključnega dela.