Franci Kek o o filmu Gola resnica pravi, da bo z njim verjetno odpravljena možnost trgovanja s podpisi podpore kandidatu. Foto: RTV SLO
Franci Kek o o filmu Gola resnica pravi, da bo z njim verjetno odpravljena možnost trgovanja s podpisi podpore kandidatu. Foto: RTV SLO

Govori o dojemanju resnice. Kaj je resnica?

Franci Kek o pomenu slogana Gola resnica

Vedno moramo biti občutljivi na premoč manjšine močnih na račun množice. Delovati moramo za večino, kajti za manjšino (bogate) skrbi vsakokratna vlada.

Franci Kek
Aktivna Slovenija
AS-u se obeta združitev s parlamentarno stranko Zares. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Na predsedniških volitvah je Kek podprl Danila Türka. Foto: Reuters
Artur Štern
Glavna zvezda Gole resnice je seveda Artur Štern. Foto: RTV SLO
Kek je bil v pogovoru kritičen do vlade. Foto: RTV SLO

Z Arturjem Šternom in Vojkom Anzeljcem ste posneli film Gola resnica, ki naj bi pokazal na pomanjkljivosti, perverznosti predsedniških volitev. Kaj vam je uspelo dokazati?
Kot pravi Noam Chomsky, je javno mnenje druga najmočnejša sila na svetu. Na žalost ljudstvo vse preveč naseda populističnim prijemom tistih, ki imajo največ dostopa do medijev. Obenem ljudi resne teme toliko ne zanimajo. Zanimajo jih ekscesi, seks, kri, mediji, ki so, razen politične odvisnosti, odvisni tudi od branosti, poslušanosti, gledanosti, temu sledijo. Zato velikokrat prihaja s preusmerjanjem pozornosti do manipulacij.

Menite, da bo zaradi vašega filma prišlo do odprave pomanjkljivosti, na katere ste opozorili?
Menim, da bo opravljena možnost trgovanja s podpisi podpore kandidatu.

Zakaj ravno slogan/naslov Gola resnica?
Govori o dojemanju resnice. Kaj je resnica? Obenem nam je slogan, ki je obenem tudi naslov filma, prišel prav pri plasiranju udarnih naslovov, ko sta se Jasmina in Artur nekoliko slačila.

1. del intervjuja si lahko preberete tukaj.

Dogajanje okrog predsedniških volitev ste spremljali tudi po "odstopu" Arturja Šterna od kandidature, saj ste javno podprli zdaj že novega predsednika, takrat še kandidata, Danila Türka. Kako bi opisali ta predvolilni čas? Kako ste videli zadnji teden pred volitvami, ko se je bila bitka glede osamosvojiteljskih zaslug?
Zadnji teden se je Lojze Peterle poskušal oprijeti rešilne bilke, ki pa je bila pretanka.

Vas je izid volitev presenetil? Kaj rezultat Danila Türka po vašem pomeni?
Pričakoval sem bolj tesen izid. Rezultat je obenem posledica odnosa volivcev do vlade in nekaterih napak v volilni kampanji Lojzeta Peterleta (če omenim le zadnjo - popuščanje Popoviču). Predvsem pa je bil Danilo Türk zelo dober kandidat za predsednika republike.

Dotakniva se še drugih aktualnih političnih vprašanj. Kako gledate na razvpito dejanje premierja Janeza Janše, ko je najprej napovedal, da obstaja možnost za odstop vlade, in se nato odločil za glasovanje o zaupnici, ki jo je tudi dobil?
Janez Janša je povedal, da so odprte vse možnosti. Zadnja dejanja sledijo predvsem želji, da bi na račun predsedovanja EU-ju opozicija v predvolilnem letu ne delovala kot opoziciji pritiče. S tem bi lažje dosegel "pristanek ljudstva" na vladne poteze. V ta namen si želi zagotoviti tudi naklonjenost medijev.

Ali opozicija po vašem svoje delo opravlja primerljivo z opozicijami v normalnih demokratičnih državah EU-ja ali ne?
Opozicija svoje delo opravlja primerljivo z opozicijo v drugih demokratičnih državah in tudi opozicijo, kot je delovala pred letom 2004.

Premier meni, da za peticijo zoper cenzuro, ki jo je podpisalo 570 novinarjev in jo poslalo v svet, stoji največja opozicijska stranka SD, ki naj bi na ta način v EU poslala sporočilo, da slovensko predsedovanje pomeni grožnjo Uniji. Komentar?
Tega ne verjamem. Je pa res, da se v vseh poklicih ustvarjajo določene socialne mreže, ki so v določenih primerih bolj naklonjene enim kot drugim. Verjamem, da vseh 570 novinarjev ni imelo težav s cenzuro, gre pa za stanovsko podporo tistim, ki so se s temi težavami resnično srečali.

Grožnja po odstopu vlade še vedno visi v zraku, pa vendarle: se bo po izglasovani zaupnici po vašem kaj spremenilo? Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je na primer po posredovanju premierja Janše že padel.
Da predsednik vlade uvidi, da je treba kakšen predlagani zakon spremeniti, je zelo dobro. Da pa opozicija ne želi sprejeti vladanja v predvolilnem letu, je pa tudi jasno, saj se zaveda, kakšen je bil učinek na volitve, ko je pred volitvami leta 2000 pol leta vladala Bajukova vlada.

Kdo je s tem političnim dogajanjem več pridobil - koalicija ali opozicija? Zakaj?
Vlada je imela v tem času kar nekaj minut (ur) in centimetrov na voljo, da razlaga svoje poglede. Zato so nekaj pridobili, vendar ne bistveno.

Kako sicer vi vidite položaj v Sloveniji? Se vam zdi glede na nedavne dogodke, visoko inflacijo, pojav tajkunstva ipd., kritičen?
Vedno sem spoštoval razlike med ljudmi, tudi socialne. Vendar le, če so bile pridobljene z vloženim delom in ne s "strategijo plenilstva", ko so državne vire izkoriščali za osebne koristi. Vedno moramo biti občutljivi na premoč manjšine močnih na račun množice. Delovati moramo za večino, kajti za manjšino (bogate) skrbi vsakokratna vlada.

Marjetka Nared

Govori o dojemanju resnice. Kaj je resnica?

Franci Kek o pomenu slogana Gola resnica

Vedno moramo biti občutljivi na premoč manjšine močnih na račun množice. Delovati moramo za večino, kajti za manjšino (bogate) skrbi vsakokratna vlada.

Franci Kek