Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik
Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je že od nedeljskega večera, ko je bilo jasno, da so volivci podprli vladne predloge zakonov, na družbenih omrežjih in v intervjujih poudarjal, da je treba po tem volilnem letu, ko je kandidat desnice za predsedniški položaj izgubil volitve, oblast pa že spomladi desnosredinska koalicija, opraviti samorefleksijo. "Prav je, da si nalijemo čistega vina in povemo, da na tak način ne gre več," je ocenil.

Tudi poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je v ponedeljek v parlamentu poudaril, da je treba dati desni sredini "upanje, drugačno, kot je pa zdaj," saj da mu je žal za volivke in volivce desne sredine, ker doživljajo poraz za porazom.

V intervjuju za POP TV je Tonin povedal, da njegova stranka v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, ne bo več sodelovala.

Predsednik SDS-a Janez Janša se je na Toninove besede odzval na Twitterju, da dokler bo stranka NSi zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod desetimi odstotki. Zdaj pa je zapisal še, da so o nesodelovanju z njim kot predsednikom vlade poslušali že v času Ljudmile Novak, a so jo "odstavili ravno tisti, ki so ji prej položili te besede v usta. In ustoličili Mateja Tonina. Ki se iz te lekcije ni nič naučil."

Sorodna novica Tonin: Opraviti moramo samorefleksijo. Balažic: Najprej pri sebi, potem s prstom na druge.

"Včasih mora kdo na lastni koži izkusiti, da nekaj verjame"

Ljudmila Novak pa mu je prav tako na Twitterju odgovorila, da mu bo Slovenija hvaležna, če ob majanju stolčka vstane in gre. V Evropskem parlamentu je o tem besednem dvoboju spregovorila s slovenskimi novinarji. "Očitno je Janez Janša čutil potrebo, da me znova omenja, in je s tem samo potrdil, da sem imela prav, ko sem to govorila. Vesela sem, da je v stranki NSi prišlo do analize. Moja predvidevanja so se potrdila. NSi je v vladi dobro delal, trikrat smo bili v vladi in smo se zelo trudili, a nam je na koncu takšno sodelovanje škodilo – ne zaradi naših slabih potez, ampak zaradi delovanja nekoga drugega," je prepričana.

Je bil razmislek v stranki po vseh teh letih sodelovanja dovolj hiter? "Včasih mora čas dozoreti, včasih mora kdo na lastni koži izkusiti, da nekaj verjame. Čas je dozorel in prišlo je do takšnega sklepa," je odgovorila nekdanja predsednica NSi-ja. Zdaj morajo po njenem mnenju refleksijo opraviti tudi v stranki SDS: "Če bi prišlo do sprememb na vrhu te stranke, menim, da bi si Slovenija oddahnila."

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ob tem ni želela razkriti, koga bi sama najraje videla na čelu največje opozicijske stranke, saj da si vsaka stranka sama izbere najboljšega vodjo. Je pa prepričana, da nobena skrajnost ni dobra – ne skrajna desnica, ne skrajna levica. "Desna sredina vedno zagovarja sodelovanje, pozitivne vrednote, kar je dobro za ljudi. Čas pa pokaže, kaj je v resnici dobro in kaj je le populizem."

Po njenem mnenju je njeni strani NSi vedno najbolj škodovalo, "kadar smo bili preveč strpni do napak nekoga drugega, in to nam je vedno jemalo glasove". Zagovarja stališče, da mora NSi iti po svoji poti, zagovarjati svoje vrednote, predvsem pa, da se mora vedno odločati za tisto, kar je dobro in prav. "Ko bomo temu sledili, bomo pridobili zaupanje še večjega števila volivcev." Tudi predloge vladne koalicije je po njenih besedah treba podpreti, če so dobri za vse ljudi.

Turbulentno skozi leta

NSi se je sicer pred leti pod vodstvom Ljudmile Novak želel jasneje distancirati od politike SDS-a. Takšen vidnejši dogodek je bil leta 2016 na shodu V obrambo Slovenije, na katerem so skupaj nastopili predsedniki SDS-a, NSi-ja in SLS-a. Med govorom Ljudmile Novak, v katerem je pozvala k "bolj demokratični desnici, ki bo spoštovala argumente, spoštovala drugačna mnenja in si ne bo metala polen pod noge", se je iz občinstva bilo slišati žvižge in vzklike negodovanja.

Iskanje krivcev na politični desnici