Balažic in Tonin. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Balažic in Tonin. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Sorodna novica Prepričljiva potrditev vseh treh zakonov

Volivci so v nedeljo na treh referendumih potrdili koalicijske predloge. Kandidat desnice je izgubil na predsedniških volitvah. Na državnozborskih je kot še nikoli do zdaj zmagala levičarska stranka, desnica pa je izgubila oblast. Odmevi so zato v studio povabili predsednike treh desnih strank, SDS-a, NSi-ja in SLS-a. SDS se na vabilo ni odzval.

Stranka NSi je podpirala le dva referenduma, čeprav zdaj očitno trdi, da so bili vsi trije zakoni slabi. Kako to, je voditelj Luka Svetina izzval predsednika NSi-ja Mateja Tonina. Tonin je zatrdil, da je iz izidov referendumov očitno, da vsebina in argumenti niso odločali, denimo, v primeru novele zakona o dolgotrajni oskrbi je bil glas proti – glas za čimprejšnjo uveljavitev dolgotrajne oskrbe. Zato je po njegovih besedah treba narediti obračun in ugotoviti, da čeprav je "prejšnja vlada delala odlično" predvsem z gospodarskega vidika, da je desna sredina na predsedniških volitvah ponudila "boljšega kandidata", in čeprav so bili argumenti proti zakonom na referendumu po Toninovih trditvah prepričljivejši, je desna sredina trikrat izgubila. Zato je NSi-jev izvršilni odbor opravil obširno razpravo, kako naprej. Desna sredina mora najti pot naprej in ponuditi jasno alternativo tej oblasti, ki ima v rokah vse institucije, je zatrdil Tonin.

Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se znova odločali zgolj za ali proti politiki, ki jo pooseblja Janez Janša.

Tonin v nedeljskem odzivu na referendume

Kako pa bo SLS prispeval h krepitvi desne sredine? Z držanjem zgleda, kakovostjo razprave in visoko politično kulturo, je napovedal predsednik SLS-a Marko Balažic. Na referendumskih razpravah je poleg sebe pogrešal ljudi, ki bi držali diskusijo na nivoju, pogosto je bila celo nevredna ljudi, ki so odločali, je zatrdil in spomnil na soočenje o noveli zakona o vladi. Je pa podal tudi nekoliko drugačno oceno leta. Ne bomo si ga zapomnili samo po volilnih porazih, ampak tudi po pozitivnih novicah, denimo izbiri novih obrazov na desni sredini, kot je do zdaj še nismo imeli, je ocenil.

SLS-a že deset let ni v parlamentu, je Balažica izzval voditelj. Balažic se je odzval z besedami, da je SLS opravil notranjo evalvacijo, zamenjal vodstvo, postavil jasne cilje in "rezultati se kažejo". Napredek je na številnih področjih, od vidnosti na družbenih omrežjih do zadnjih lokalnih volitev, kjer je SLS dobil največ županov, je spomnil. Je pa dodal: najprej moramo popraviti stvari pri sebi in šele potem kazati s prstom na druge.

Neodvisni kandidat desnice na prejšnjih volitvah, ki je sicer član SDS-a, Anže Logar, je prejel zajeten delež glasov. Kaj naj stori s tem političnim kapitalom? "V odločitve Logarja ali SDS-a se ne bom spuščal," se je odzval Tonin. Pomembno je le to, da desna sredina končno začne zmagovati. To leto je pokazalo, da so ljudje siti prerekanja, metanja polen pod noge in da od politike pričakujejo predvsem iskanje skupnih imenovalcev, je razlagal prvak NSi-ja. Voditelj ga je ob tem spomnil na zapis predsednika SDS-a Janeza Janše, da če bi NSi dobil 15 odstotkov glasov na parlamentarnih volitvah, potem bi desna sredina že zmagovala. "Janez Janša ima prav," je odgovoril. In tudi zato v NSi-ju peljejo proces samorefleksije in iščejo pretekle napake. Tonin je kot primer navedel podporo oziroma neodtegnitev podpore tedanjemu ministru Andreju Vizjaku.

Kaj o Logarjevem kapitalu meni Balažic? "To so sladke skrbi za njega," je odgovoril. Logar bo sicer imel kar nekaj težav, kako ta politični kapital unovčiti, dokler še traja, je dodal. "Želim mu vso srečo."

Združitev pod okriljem Logarja?

Voditelj oddaje Svetina je nato spomnil na neuspešen poskus povezovanja dveh desnih strank pred 20 leti, ko se je zapletlo pri izbiri predsednika. Tonina in Balažica je povprašal, ali bi se bila pripravljena umakniti z vodstvenih položajev, če bi to koristilo desni sredini, združiti stranki in na prvo mesto postaviti denimo Anžeta Logarja.

Tonin se je odzval z besedami, da je bil NSi vedno odprt za sodelovanje in povezovanje, pa tudi tokrat bo iskal "inovativne rešitve". Zatrdil je, da je ključni cilj uspeh desne sredine, pri tem pa njegov ali Balažičev položaj ni pomemben.

Video: Posnetek pogovora

Tonin in Balažic o sporočilu referendumov