Prva interpelacija zoper notranjega ministra Aleša Hojsa je potekala 19. septembra 2020. Foto: BoBo
Prva interpelacija zoper notranjega ministra Aleša Hojsa je potekala 19. septembra 2020. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je ob predstavitvi interpelacije ocenil, da "Hojs uteleša vse, kar je narobe s to vlado". Ob tem je poudaril vladanje s silo in nasiljem, vplivanje na vse sfere družbenega delovanja, koruptivnost ter žaljenje, poniževanje in zasmehovanje vseh, ki mislijo drugače in si upajo biti kritični.

Po oceni vodje poslancev LMŠ-ja Braneta Golubovića glasovanje o interpelaciji ne bo le glasovanje o tem, ali je Hojs še lahko minister, ampak bo tudi odločanje poslancev o podpori aktualni vladi. "To glasovanje bo pokazalo, ali želimo pravno državo ali želimo normalno Slovenijo. Tisti poslanci, ki bodo podprli ministra, si želijo sistem kleptokracije oz. vladavine tatov," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Kot je poudaril vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, imajo nekateri ministri aktualne vlade nalogo preusmeriti dogajanje, "da se v tem DZ-ju kregamo o interpelacijah, vlada pa s tem preusmerja zgodbe, ki bi morale biti drugačne". Napovedal je podporo interpelaciji, ob tem pa poudaril, da dokler ne bo predčasnih volitev, v Sloveniji ne bo miru.

V SAB-u verjamejo, da je v razmerah t. i. visečega parlamenta vredno ponovno poskusiti z interpelacijo "enega najbolj kontroverznih ministrov". Poleg zelo avtoritativnih vzgibov, ki jih po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper kaže že od samega začetka mandata, mu v SAB-u še posebej zamerijo, da je vzpostavil popolnoma nesprejemljiv politični diskurz.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga pa je med drugim poudarila, da je v preteklosti nasilnejše proteste policiji uspelo obvladati na manj agresiven način. Kritična je tudi do ministrove izjave, v kateri je navedel, da je po končanih protestih, na katerih so policisti uporabili vodni top in solzivec, odšel na policijo in ji čestital za uspešno delo. "Po našem mnenju zelo veliko pove o dojemanju nalog ministra. To razumem kot cinizem, ki je naperjen proti lastnim državljanom," je dejala.

Vložena interpelacija za ministra Hojsa

V NSi-ju in SMC-ju zadržani pri komentiranju očitkov iz interpelacije

V NSi-ju se bodo po besedah poslanca Andreja Černigoja najprej temeljito seznanili z vsebino vložene interpelacije in šele nato podali svojo odločitev. Ob očitkih, da je Hojs odgovoren za čezmerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, je Černigoj poudaril, da so bili ti protesti neprijavljeni, policija pa mora po njegovem mnenju zagotoviti javni red in mir. Kot je še spomnil, o ravnanju policije na protestih poteka preiskava, ki bo po njegovi oceni pokazala, da je policija v danem primeru pravilno postopala. Na vprašanje, ali se v stranki zavzemajo za neodvisno preiskavo od varuha človekovih pravic, pa je Černigoj odgovoril, da o tem v poslanski skupini še niso razpravljali. Sam pa meni, da ima policija neodvisne organe, ki so se sposobni odločati.

V SMC-ju ocenjujejo, da gre za politični manever, sicer legitimen in legalen, a tak, ki v tem trenutku preusmerja pozornost. Kot je poudarila poslanka SMC-ja Monika Gregorčič, bi se lahko vsi skupaj osredotočili na reševanje veliko težjih težav, kot so epidemične razmere in gospodarska ter družbena kriza. "Želeli bi si, da bi politika v teh težkih mesecih, tudi pred volitvami, stopila skupaj in bila bolj konstruktivna," je še dodala. Očitkov iz interpelacije sicer po besedah Monike Gregorčič v poslanski skupini še niso preučili. Ko bodo to storili, pa bodo ob morebitnih nejasnostih ministra zaprosili za dodatna pojasnila oziroma argumente.

Z očitki, da je na zadnjih demonstracijah policija čezmerno uporabila represivna sredstva, se tudi Gregorčič ne strinja. Kot je ocenila, je policija korektno opravila svoje delo, zaščitila javni red in mir ter suvereno državno ureditev, saj je do eskalacije demonstracij prišlo na dan, ko je bila Slovenija prizorišče pomembnega mednarodnega dogodka v okviru predsedovanja Svetu EU-ja.

Tako Černigoj kot Gregorčič pa nista želela komentirati navedb iz interpelacije, da je Hojs že pred časom izvedel za posnetek, na katerem naj bi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak svetoval podjetniku Bojanu Petanu, kako se izogniti plačilu davka, pa suma kaznivega dejanja ni prijavil.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti pa je interpelacijo označil kot "smešnico, nagajanje sedanji vladi, podpiranje že skoraj terorističnega obnašanja nekaterih posameznikov".

V poslanskih skupinah SDS-a in DeSUS-a se za zdaj na vloženo interpelacijo niso odzvali.
Prav tako se na očitke iz interpelacije ni odzval Hojs. V izjavi za medije je prejšnji teden ob napovedi interpelacije sicer dejal, da bo interpelacijo komentiral, ko se bo seznanil z vsebino.

Po Hojsovi izjavi, da je vedel za posnetek prisluha Vizjaku, dopolnili interpelacijo

Da bodo opozicijske stranke vložile interpelacijo ministra za notranje zadeve Hojsa, so v delu opozicije sicer napovedali že pretekli teden. Osnutek so pripravili v Levici in ga v usklajevanje poslali preostalim omenjenim strankam.

Notranjemu ministru očitajo politizacijo in militarizacijo policije, pa tudi odgovornosti za protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije. Menijo, da Hojs ne nosi zgolj objektivne odgovornosti za policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, ampak da je tudi subjektivno vplival na takšno policijsko taktiko. Prepričani so, da zahteve po povečani represiji prihajajo iz državnega vrha, konkretno od predsednika vlade in predsednika SDS-a Janeza Janše ter od podpredsednika SDS-a Hojsa.

Med očitki so tudi domnevno nezakonita zaposlovanja v policiji in nedopustne ter nezakonite grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim v policiji, ki opozarjajo na nepravilnosti.

Ob tem navajajo še ponižujoč, ignorantski in nestrokovni odnos do splošne in strokovne javnosti, protestnikov, zaposlenih v policiji, predstavnikov sindikatov in neodvisnih državnih organov, ki na "kakršen koli način opozarjajo na protiustavno in nezakonito ravnanje ministra", piše v interpelaciji.

Deveta interpelacija v tem mandatu

Eno interpelacijo je Hojs v tem mandatu že prestal. Junija lani so jo vložili LMŠ, SD, Levica in SAB s prvopodpisanim poslancem SD-ja Matjažem Nemcem. Na glasovanju konec septembra lani jo je podprlo 38 poslancev, 43 jih je glasovalo proti. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.

To je sicer deveta interpelacija v tem mandatu. Na obravnavo v DZ-ju trenutno čakata interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec ter ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Foto: BoBo
Foto: BoBo