Janšev tvit je kot potencialno zavajujočega označilo digitalno družbeno omrežje Twitter. Foto: Twitter/posnetek zaslona
Janšev tvit je kot potencialno zavajujočega označilo digitalno družbeno omrežje Twitter. Foto: Twitter/posnetek zaslona

Stranke so v skupni izjavi za javnost zapisale, da je predsednik vlade Janez Janša s tvitom izgubil vso verodostojnost v mednarodni skupnosti.

"Še nedavno je tujim kritikom odgovarjal, naj se naučijo slovensko, če hočejo ocenjevati njegovo politiko v Sloveniji. Zdaj jo lahko ocenjujejo tudi tisti, ki ne znajo slovensko. To je huda sramota slovenske zunanje politike," so v izjavi zapisali Jože P. Damijan, predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, predsednica SD-ja Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Omenjene stranke želijo vzpostaviti t. i. koalicijo ustavnega loka (KUL).

Sorodna novica Janša prepričan o zmagi Trumpa, Bruselj: "Počakajmo na uradno obvestilo pristojnih"

Janša je v sredo na Twitterju zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je tvitnil Janša.

V KUL-u menijo, da tak človek ni primeren za funkcijo predsednika vlade, še manj pa, da bi čez dobrega pol leta v imenu Slovenije vodil predsedovanje Sveta Evropske unije.

"Po včerajšnjih izpadih pred celim svetom ne more biti več nobenega dvoma. Slovenije ne vodi 'desnosredinska' vlada, kot zatrjujejo njeni podporniki, ampak njena skrajna desnica, utelešena v stranki SDS, ki v boju za oblast ne izbira sredstev: spodbuja in širi teorije zarote, primitivno obračunava z domačimi in tujimi kritiki, si podreja medije, za obstanek na oblasti so pripravljeni celo spodkopavati legitimnost demokratičnih volitev," so zapisali v KUL-u.

Zatrjujejo, da Janša kot predsednik vlade lastno avtokratsko agendo, tudi v interesu posameznih drugih držav, postavlja pred vse. Daje ji prednost tudi pred akutnim reševanjem življenj in celotnih družbenih podsistemov z zdravstvenim na čelu, čemur smo priče ob brutalnosti drugega vala epidemije covid-19.

Po njihovih navedbah so razsežnosti epidemije covida-19 v Sloveniji vsak dan bolj strašljive, število hospitaliziranih in mrtvih se povečuje, predsednik vlade pa obsedeno tvita in retvita ter sramoti Slovenijo.

Poziv h konstruktivni nezaupnici

Sorodna novica Damijan povabil SMC, NSi in DeSUS k pogovorom o novi koaliciji. Slednja se bosta odzvala.

V Koaliciji ustavnega loka so zato znova pozvali h konstruktivni nezaupnici Janševi vladi. "Čas je, da v neslavno zgodovino odidejo politiki, ki se jim je v zadnjem desetletju z zlorabo naraščajoče neenakosti in globalnih premikov uspelo polastiti oblasti za svoje ozke interese," so pozvali.

Prepričani so, da je med strankami in poslanci v DZ-ju dovolj tistih, ki se zavedajo realnih nevarnosti in želijo Sloveniji ter njenim državljankam in državljanom dobro.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v izjavi za medije v DZ-ju ocenil, da so Janševi zapisi na Twitterju sramotni, neodgovorni in nerazsodni. Po njegovem mnenju je Janša s svojim ravnanjem zelo škodoval Sloveniji in jo osramotil. "Vsak resen politik, državnik počaka, da je demokratičen proces, kot so volitve, končan in šele potem čestita zmagovalcu, kdor koli že je," je dejal.

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec pa je ocenil, da lahko Janšev odziv na ameriške volitve negativno vpliva na mednarodni ugled Slovenije. "Če si je Janša želel Slovenijo umestiti na svetovni zemljevid, mu je to uspelo, ampak žal z izjemno negativno konotacijo," je dejal.