Koalicijo kot alternativo trenutni vladi je opozicijskim strankam predlagal ekonomist Jože P. Damijan, ki je bil minister za reforme v prvi vladi Janeza Janše. Foto: BoBo
Koalicijo kot alternativo trenutni vladi je opozicijskim strankam predlagal ekonomist Jože P. Damijan, ki je bil minister za reforme v prvi vladi Janeza Janše. Foto: BoBo

Poslanec največje vladne stranke SDS Marijan Pojbič poskus opozicije – strank LMŠ, SD, Levica in SAB – za oblikovanje nove vlade označuje kot poskus iz obupa. Spomnil je, da so te stranke svojo možnost že imele, a je niso izkoristile. "Ti isti, ki so pripeljali do razpada vlade, bi zdaj sestavili novo vlado z novim obrazom, ki je znan stari obraz, in mislim, da nimajo nobene možnosti," je dodal.

Sorodna novica Jože P. Damijan: Vlada nas je popeljala trideset let nazaj v obdobje pred osamosvojitvijo

Glede razmer v koaliciji po kongresu koalicijske partnerice DeSUS, kjer se napoveduje vrnitev Karla Erjavca na mesto njenega predsednika, pa Pojbič, kot je dejal, ne želi ničesar napovedovati, a ne vidi razloga za to, da bi to vlado DeSUS zapustili. Erjavčevo vrnitev pa je označil kot "slabo popotnico za DeSUS".

Tudi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša je v izjavi za novinarje dejal, da so za zdaj s tem, kar so dosegli v zdajšnji desnosredinski vladi, zadovoljni. Snovalci nove koalicije pa jih še niso povabili, da bi se usedli in o tem pogovarjali, je pa njihova pobuda legitimna.

NSi se vidi v trenutni koaliciji

Minister za delo iz vrst NSi-ja Janez Cigler Kralj je ob pozivih opozicije, naj tudi NSi razmisli o izstopu iz vlade in se pridruži koaliciji ustavnega loka, dejal le, da je NSi državotvorna stranka. Spomnil je na besede predsednika stranke Mateja Tonina, da vidijo največjo možnost uresničevanja programa stranke v zdajšnji koaliciji.

Usklajevanja za zaprtimi vrati

Tako za zdaj ostaja pri podpori pobude na strani strank LMŠ, SD, Levica in SAB, kjer so o napredku pri pogovorih o novi koaliciji precej skopi. Trenutno imajo skupaj 39 poslancev, menijo pa, da druge lahko prepriča vsebina dogovorjenega, ki jo zdaj usklajujejo. "Da dobiš 46 glasov, potrebuješ usklajen program, vsebino in za to si zdaj prizadevamo," je dejal vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović.

Tudi vodja Levice Matej T. Vatovec je zatrdil da je prvi cilj priprava jasne programske alternative, "drugi pa, da se zelo jasno ukorenini neko zavedanje, da je ta vlada škodljiva" in uničuje ustavno ureditev.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je ocenil, da bo pot iskanja potrebnih glasov "zelo trnova". "Treba je počakati najprej seveda vodstvo DeSUS-a, potem se pogovarjati s SMC-jem, do takrat pa mislim, da nima smisla delati iz tega neke velike zgodbe," je dodal.

Dogajanja v DeSUS-u se je dotaknila tudi vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper, ki je na vprašanje, kako pomemben za novo koalicijo je Karel Erjavec, odgovorila, da je politika v Sloveniji precej personalizirana in da je to, kdo je predsednik stranke, pomembno. "Glede na izjave, ki jih je gospod Erjavec dajal v preteklosti, je verjetno mogoče, da si bo prizadeval za to, da stranka prestopi v levo vlado," je še povedala.

Erjavec se je že sestal z Damijanom