Branko Lobnikar. Foto: DZ/Matija Sušnik
Branko Lobnikar. Foto: DZ/Matija Sušnik

Lobnikar je v odgovoru na vprašanje predsednika komisije Mihe Lamuta (Svoboda) politični pritisk v odnosu do policista opredelil kot pojav, ko politik s položaja moči zahteva, da policist pri izvajanju svojih policijskih nalog izvede naloge, ki jih sicer ne bi izvedel. Pogovora med dvema politikoma o tem, kako naj bo denimo organizirano delo, ne glede na to, kaj se pogovarjata, ne razume kot politični pritisk. Branik policije pa je po njegovih besedah generalni direktor policije, ki s svojimi ukrepi zagotavlja, da je delo policije zakonito.

Sorodna novica Poklukar: Policija ne more biti organ, kjer bi se politika igrala

Če bi ministrica s kadrovskimi željami predsednika vlade generalnega direktorja seznanila in bi ta moral te kadrovske menjave izvesti, tedaj bi šlo za nedovoljen vpliv politike na kadrovanje v policiji, je odgovoril poslanki NSi-ja Vidi Čadonič Špelič. "Kaj se politiki med sabo pogovarjajo in na kakšen način se pogovarjajo, je stvar politične kulture, in ne kazenske zakonodaje," je ocenil.

Kadrovske odločitve v policiji lahko sprejema le generalni direktor policije, ne notranji minister in ne predsednik vlade, je povedal Lobnikar. Lahko pa politiki govorijo kar koli, tako je po Lobnikarjevi oceni navsezadnje odločilo sodišče, ko je dalo politiku pravico uporabljati sovražni govor. "Ampak to ne vpliva na kadrovsko samostojnost policije," je poudaril.

Na vprašanje Vide Čadonič Špelič, ali je nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar kdaj omenila, da predsednik vlade Robert Golob od nje zahteval čistke v policiji, je odgovoril, da se o čistkah niso nikoli pogovarjali. Na začetku mandata so si za nalogo zadali izvesti nadzor nad policijskimi pooblastili v času protestov zoper covidne ukrepe. V kabinetu Bobnarjeve so se pogovarjali predvsem o zagotavljanju zakonitosti, strokovnosti in učinkovitosti policije, je navedel.

Člane komisije je sicer zanimalo predvsem, kakšni so bili odnosi med Bobnarjevo ter Golobom. Samo enkrat se je zgodilo, da je Bobnarjeva s sestanka z Golobom prišla zelo nezadovoljna, se je spominjal Lobnikar. Govorila sta o vprašanju organizacije uprave za policijske specialnosti in kako v organigram umestiti specialno enoto. Po njegovih besedah je Bobnarjeva na koncu rekla, da bo te stvari uredil v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Tina Heferle: Bobnar ni bila zadovoljna z delom Boštjana Lindava

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar ni bila zadovoljna z delom Lindava, zato mu ni nameravala podeliti polnega mandata na čelu policije, je pred preiskovalno komisijo izpovedala državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle.

Tino Heferle je zato presenetil poznejši preobrat v izjavah Bobnar, da je bil prav Lindav njen glavni kandidat za šefa policije. Tina Heferle je namreč "na lastna ušesa" slišala Bobnar, ko je ta rekla, da Lindava ne bo predlagala v imenovanje za polni mandat, "češ da je bila z njegovim delom nezadovoljna. Ta preobrat me je malo presenetil, sploh po tistem, ko se se v medijih začeli pojavljati vsi ti očitki," je odgovorila na vprašanje Vide Čadonič Špelič glede morebitnih političnih pritiskov na delo policije.

Kot je pričala, se je s premierjem Golobom prvič sestala konec maja lani, ko se je v prostorih poslanske skupine stranke Gibanja Svoboda odvil spoznavni sestanek med Golobom, takratno kandidatko za notranjo ministrico Bobnar in nekaterimi kandidati njene prihodnje ekipe. Sestanka se je udeležil tudi Lindav, ki ga je Bobnar predstavila kot kandidata za šefa policije, kot potencialnega kandidata za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pa je Bobnar omenila Darka Muženiča, je Tina Heferle pričala pred preiskovalno komisijo.

Tina Heferle se ne spomni, da bi na spoznavnem sestanku pritiskali na delo policije, prav tako se ne spomni, da bi o tovrstnih pritiskih kadar koli javno potarnala Bobnar. Je pa potrdila, da so na spoznavnem sestanku govorili o kadrovanju na policiji, ob čemer so se Golob, Bobnar in Lindav strinjali, da bo treba v novem mandatu opraviti revizijo morebitnih nezakonitih zaposlitev v policiji.

"S tem so se strinjali vsi in potem je predsednik vlade rekel, kaj pa je s tistim direktorjem tam dol na našem koncu, slišim pripombe nad njim," je odgovorila na vprašanje Andreja Kosija (SDS), ali držijo navedbe, da je Golob že na prvem sestanku zahteval zamenjavo Evgena Govekarja na Policijski upravi Nova Gorica.

Tatjana Bobnar je med razlogi za svoj odstop z mesta notranje ministrice sicer navedla tudi, da premier Golob ni želel potrditi članov njene ekipe, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z odpustitvijo določene osebe. "Ta izjava veliko kroži po medijih, vendar se te izjave ne spomnim oziroma je nikoli nisem slišala," je med drugim poudarila Tina Heferle.

Pričanje generalne sekretarke vlade Barbare Kolenko Helbl

Barbara Kolenko Helbl. Foto: BoBo/Borut Živulović
Barbara Kolenko Helbl. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pred komisijo je pričala tudi generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl. Člane komisije je zanimalo predvsem, kako se je spisala uredba, ki je varovanje predsednika vlade prenesla s policije na generalni sekretariat vlade.

Na vprašanje predsednika komisije Mihe Lamuta (Svoboda), ali je zaznala kakšne negativne odzive na željo predsednika vlade Goloba o drugačni organizaciji sistema njegovega varovanja, ocenila, da je šlo pri nekdanjem v. d. generalnega direktorja policije Lindava za problem ega.

V pripravo prvega predloga uredbe je bila po njenih besedah aktivno vključena tedanja notranja ministrica Bobnarjeva, z njo pa so usklajevali tudi naslednjo uredbo vlade, s katero so službo varovanja predsednika vlade dejansko prenesli s policije na generalni sekretariat vlade. To so na policiji žal razumeli "kot na nek način poseg v pristojnosti", je ocenila.

Nad odzivom Lindava na to je bila zelo presenečena, saj da je šlo le za drugačno organizacijsko rešitev. "Mi smo jih premestili v skladu z zakonom in moram priznati, da takšnih slabih občutkov nisem pričakovala," se je spominjala.

Po njenih zagotovilih Bobnarjeva takrat ni izražala pomislekov, da uredba z vidika pooblastil ni skladna z zakonom o organiziranosti in delu v policiji in da je protiustavna. "Jaz se takega opozorila ne spomnim," je povedala Barbara Kolenko Helbl.

Pri svojem delu tudi ni zaznala pritiskov na generalnega direktorja policije, je odgovorila na vprašanje Meire Hot (SD). Odstop Bobnarjeve z mesta notranje ministrice in kasnejši plaz obtožb pa jo je presenetil.

Vido Čadonič Špelič je zanimalo, ali Barbara Kolenko Helbl pozna Miloša Milovića, v tistem času domnevno svetovalca predsednika vlade, ki da je predlagal reorganizacijo Golobovega varovanja. Odgovorila je, da ga pozna, a ob tem ne ve, kje se trenutno nahaja. Na vprašanje, ali se je v času snovanja omenjene uredbe zavedala, da je Milović v preiskovalnem postopku, je dejala, da je to izvedela kasneje.

Da je Milović pravnomočno obsojen zaradi goljufije, je Barbara Kolenko Helbl iz medijev izvedela kasneje, je pojasnila na vprašanje Branka Grimsa (SDS). Niso pa ji znani klici Milovića na policijo, v katerih je zahteval zaposlitev nekdanjega policista, za katerega so na policiji izdali negativno mnenje, kar je pred komisijo izpovedal Lindav. Grims je nato predlagal, naj komisija čim prej zasliši Milovića, slednje je sicer med svojim pričanjem pred komisijo predlagal tudi Lindav.

Politični vplivi na policijo?