Za Möderndorferja je imenovanje Logarja kot prepuščanje kokošnjaka lisici. Foto: BoBo
Za Möderndorferja je imenovanje Logarja kot prepuščanje kokošnjaka lisici. Foto: BoBo

Poleg Logarja so člani preiskovalne komisije še Bojan Krajnc (SMC), Marija Antonija Kovačič (DeSUS), Janko Veber (SD), Luka Mesec (ZL), Jožef Horvat (NSi) in Mirjam Bon Klajnšček (ZaAB). DZ je potrdil tudi njihove namestnike.

DZ je novo parlamentarno preiskavo o bankah odredil aprila na zahtevo SDS-a. Podpise k ustanovitvi so prispevali v NSi-ju in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, v ZaAB-ju in ZL-ju pa so sestavi komisije danes nasprotovali.

"To je tako, kot da bi dal lisici čuvati kokoši," je imenovanje Logarja za predsednika komisije komentiral Jani Möderndorfer (ZaAB), Franc Trček (ZL) pa je dodal, da komisije ne bi smel voditi član nobene stranke, ki je bila v zadnjih 15 letih na oblasti.

Komisija bo delo pobrala, kjer je prejšnja končala
Parlamentarna preiskava se bo osredotočila na oceno dejanskega stanja in na ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank zaradi suma, da so sodelovali pri nadzoru bančnega sistema in pri vplivanju na odločitve v zvezi z odobritvijo odpisanih posojil, unovčenih garancij, posojilne politike in prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank.

S tem bo nadaljevala delo preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je v mandatu prejšnje vlade vodil Marko Pogačnik (SDS). Ta je zaslišala številne vodilne v bančnem sistemu, a dela zaradi predčasnih volitev ni končala. Po Pogačnikovih besedah pa je imela tudi oteženo delo, ker ji zaradi bančne tajnosti ni uspelo zagotoviti si dostopa do ključne dokumentacije.