Pred občino Novo mesto se tudi v novem županskem mandatu veliko izzivov in investicij. Foto: MMC RTV SLO
Pred občino Novo mesto se tudi v novem županskem mandatu veliko izzivov in investicij. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kekec
"Mislim, da smo pri črpanju evropskih sredstev povsem neučinkoviti," opozarja Kekec. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Muhič
Tudi v komunali bi morali določene stvari urediti, je prepričan zdajšnji župan Muhič. Foto: MMC RTV SLO
NM: Soočenje Kekca in Muhiča

V drugem krogu županskih volitev se za županski stolček v Novem mestu potegujeta zdajšnji župan Alojz Muhič in direktor občinske komunale Bojan Kekec, ki sta se pred nedeljskimi volitvami soočila tudi v studiu Odmevov.

Alojz Muhič Zveza za Dolenjsko 33,28 % v prvem krogu volitev
Bojan KekecSDS23,35 % v prvem krogu volitev

Za vroče vzdušje so poskrbele plače
Za kandidata je do pred kratkim veljalo, da sta "prijateljsko" razpoložena in med njima ni posebnega rivalstva. Potem pa je bilo pred dnevi v medijih med drugim objavljeno, koliko kdo zasluži. "Če primerjava samo najini plači, je tu velika razlika. Prva stvar v mojem novem mandatu je to, da uredim vse odnose med občino in občinskimi podjetji, ker se tu še da varčevati, sploh pri plačah," je povedal Muhič.

Kekec pa je zatrdil, da je njegova plača na vrhu komunale enaka, kot jo je imel Muhič, ko je on vodil to družbo, potrdil pa mu jo je tudi nadzorni svet. Muhiču je očital, da občina za svoje delovanje porabi preveč denarja.

Težave z romskimi naselji
Večna predvolilna tema v občini je tudi romska problematika. Največje dolenjsko romsko naselje Brezje - Žabjak je brez dovoljenj, zdaj pa so po popisu geodetske uprave krajani dobili odločbe, da so nepremičnine Romov v lasti krajanov, saj so na njihovih parcelah, in da bodo tako plačevali zanje še davek.

Muhič je ob tem prepričan, da bi vsak občan posebej moral spoditi Rome s svojega zemljišča. Ta izjava pa je presenetila Kekca, ki prihaja iz okolice Bučne vasi. "Ne moremo kriviti krajanov, najprej mora nekaj narediti država, delno tudi občina," je poudaril.

Avtobusno postajo je treba nujno urediti
Se pa oba kandidata strinjata z občani, ki že nekaj let tarnajo nad avtobusno postajo v slabem stanju. Muhič je priznal, da v zadnjem mandatu težave ni bilo mogoče rešiti, saj ima postajo v lasti okoli 60 lastnikov. Zdaj pa se končno le pripravljajo na izbiro upravljavca. Tudi Kekec pozna težave urejanja postaje, a meni, da če bo občina prihodnja leta še naprej ujetnik neurejenih odnosov, je bolje to avtobusno postajo podreti in zgraditi novo.

Obeta se nova športna dvorana
Novo mesto zaznamuje tudi košarka, saj je trenutni državni prvak Krka moštvo iz tega mesta. Ob morebitni pripravi evropskega košarkarskega prvenstva v Sloveniji se zato pojavlja vprašanje, ali bo Novo mesto dejavno sodelovalo pri organizaciji.

Kandidata se strinjata, da je tudi zato nujno zgraditi novo večnamensko športno dvorano, a imata zanjo vsak svoje načrte. "V idejnih projektih imamo začrtano, kje bo stala športna dvorana s 5.500 sedeži, vodimo razgovore s Košarkarsko zvezo Slovenije. Občina bo sodelovala z zemljišči in komunalno infrastrukturo, preostali denar pa bi pridobili iz gospodarskih organizacij, ministrstva in tudi evropskih sredstev. Organiziral bom konzorcij, ki bo nad tem bdel," je napovedal Muhič.

Kekec je odvrnil, da je njegova vizija športne dvorane na drugi lokaciji kot Muhičeva, imela bi od 4.000 do 5.000 sedežev. "To dvorano imam v programu tudi finančno določeno in bo, če bom izvoljen, v 4 letih zgrajena," je zatrdil.

NM: Soočenje Kekca in Muhiča