Radovan Žerjav je izid svoje stranke na preteklih lokalnih volitvah označil kot dober. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav je izid svoje stranke na preteklih lokalnih volitvah označil kot dober. Foto: MMC RTV SLO
2. krog lokalnih volitev: rešitve in zapleti

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je na novinarski konferenci komentiral zadnje neuradne izide drugega kroga lokalnih volitev. Pojasnil je, da so na splošno v stranki z izidi zadovoljni, saj so obdržali prvo mesto med župani. Sicer so pričakovali delni padec, "ker je to preprosto normalno, saj številni niso več kandidirali, ker so se odločili za 'penzijo'".

"DVK objavil le rezultate proporcionalnih volitev"
Žerjav je opozoril na anomalije pri objavi izidov volitev v občinske svete na spletnem portalu Državne volilne komisije (DVK), saj so tam objavljeni le izidi proporcionalnih volitev. Po njegovih besedah niso bili upoštevani izidi večinskih volitev, ki so potekale v 61 občinah in so SLS-u prinesle 123 dodatnih svetniških mest.

"SLS po številu vseh svetniških mandatov na 2. mestu"
"Zaradi tega smo te mandate sami sešteli in prišli do številke 420, kar nas postavlja na 2 . mesto med vsemi strankami," poudarja. Prvo mesto glede na število svetniških mest je tako osvojil SDS s 706 mandati, sledijo pa mu SLS (420), SD (407), DeSUS (279), LDS (260), NSi (198), Zares (83), SNS (42) in SMS (39).

"Zdi se mi pomebno, da pride to v javnost, zaradi objektivne obveščenosti Slovenk in Slovencev. Razumemo, da se teh rezultatov ne da kar tako seštevati, vendar je dobro, če se pokažejo, saj to kaže popolnoma drugačen pogled na posamezne stranke. Na DVK bomo poslali tudi pisno pobudo, da se izidi večinskih volitev objavijo," zatrjuje.

Dodal je, da ocenjuje, ob upoštevanju županskih in svetniških volitev, izid SLS-a kot dober, vendar se zaveda, da bo potrebno še veliko dela, "da ga bomo lahko ohranili za državnozborske volitve". "Prepričan sem, da to zmoremo in znamo ter da bomo na volitvah v državni zbor igrali vidno vlogo."

"Na kapitalsko moč stranke se ne oziram"
"Rezultat na državnozborskih volitvah je odraz dela stranke na republiškem nivoju in upamo, da nam bo, s konstruktivno držo ob brutalni politiki, ki sestoji iz številnih konfliktov, uspelo dobiti podobno podporo," še pojasnjuje Žerjav.

Za konec je še izpostavil, da se na kapitalsko moč stranke ne ozira, temveč mu je pomembno le zaupanje ljudi. "Župani, ki ponavljajo mandat, dokazujejo, da znajo in zmorejo voditi občine," je sklenil.

2. krog lokalnih volitev: rešitve in zapleti