Končal se je tudi drugi krog volitev v 74 občinah. Foto: MMC RTV SLO
Končal se je tudi drugi krog volitev v 74 občinah. Foto: MMC RTV SLO
Število županov po strankah
V drugem krogu je med strankami največ županov dobil SDS, skupno pa jih ima največ, 41, SLS. Foto: MMC RTV SLO
Kovač in Tomšič o izidih in zanimivostih lokalnih volitev

Znani so delni neuradni izidi volitev. Na Ptuju je zmagal Štefan Čelan, v Novem mestu Alojz Muhič, v Novi Gorici Matej Arčon, v Kranju pa Mohor Bogataj.

Na Ptuju je dozdajšnji župan Štefan Čelan s 54,24 odstotka glasov premagal Miroslava Lucija. Tudi v Novem mestu je zmagal nekdanji župan Alojz Muhič, ki je s 56,02 odstotka glasov premagal Bojana Kekca.

V Novi Gorici pa je "novinec" Matej Arčon s 64,21 odstotka glasov premagal Darinko Kozinc, ki je v prvem krogu lokalnih volitev sicer zmagala. V Kranju sta se za županski stolček potegovala Mohor Bogataj in Hermina Krt. Zmagal je Bogataj s 55,07 odstotka glasov.

Novega župana bo dobilo še 70 občin. Po do zdaj znanih podatkih se je drugega kroga volitev udeležilo 48,72 odstotka volilnih upravičencev. V prvem krogu pa je na volitve odšlo 50,98 odstotka volilcev.

Župane je v prvem krogu dobilo 134 občin
Lokalne volitve so se v prvem krogu že končale v 134 občinah, v katerih so poleg občinskih svetnikov in predstavnikov četrtnih, krajevnih oziroma vaških skupnosti 10. oktobra izvolili tudi župane. V dveh občinah, Kopru in Trebnjem, volitev ta mesec ni bilo, saj jih je zadržalo ustavno sodišče.

Število izvoljenih županov po strankah
Izidi so neuradni

Stranka

Št. izvoljenih
županov v 1. krogu

Št. izvoljenih
županov v 2. krogu

SLS

32

9

SDS

21

11

SD

10

10

LDS

8

5

NSi

3

5

DeSUS

1

2

SMS

0

0

Zares

0

0

Lipa

0

0

druge politične stranke

3

3

koalicija strank

8

6

skupine volivcev
in samostojni kandidati

48

22

Če kandidata predlaga več predlagateljev, se ta upošteva kot koalicija strank.

Za županski položaj pa se je potegovalo skupno 774 kandidatov, za več kot 3.300 svetniških mest pa 26.188 kandidatov. Obenem so volivci izbirali tudi člane četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti, ponekod tudi predstavnike narodnostnih in romskih skupnosti.

Največ, 11, županov je v drugem krogu dobil SDS, ki jih ima tako skupno 32. Sicer ima skupno največ županov SLS (41), sledita SD z 20 župani in LDS s 13. NSi je dobil osem županskih stolčkov, DeSUS pa tri. Med parlamentarnimi strankami sta brez županskega mesta po neuradnih izidih ostala Zares in SNS.

Kovač in Tomšič o izidih in zanimivostih lokalnih volitev