Kršitve volilnega molka lahko prijavite na zgornji telefonski številki. Foto: MMC RTV SLO
Kršitve volilnega molka lahko prijavite na zgornji telefonski številki. Foto: MMC RTV SLO

Ob polnoči se je začel volilni molk pred nedeljskimi lokalnimi volitvami. Do 19.00 ure je dežurna služba MNZ-ja prejela 84 domnevnih kršitev volilnega molka. V 26 primerih prijava ni bila podana oziroma je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka.

Inšpektorat bo na podlagi 58 prijav domnevnih kršitev volilnega molka v 15 primerih uvedel postopek o prekršku, v drugih primerih pa še ugotavlja elemente kršitev volilnega molka. Najpogosteje se kršitve nanašajo na delitev volilnega materiala, na pošiljanje SMS-ov, agitacijo in posredovanje elektronskih sporočil.

Prepovedano vsako nagovarjanje volivcev
V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah.

Tako je prepovedana vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank ter druge vrste pozivanja volivk in volivcev, koga naj volijo.

Prijave domnevnih kršitev
Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba notranjega ministrstva. Danes med polnočjo in 7. uro zjutraj ter od 19. ure do polnoči jih bodo sprejemali na telefonski števili Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00, enako velja tudi za nedeljo med polnočjo in 7. uro zjutraj. V soboto in nedeljo čez dan, med 7. in 19. uro, pa jih bo mogoče sporočati dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

Globe za kršitelje volilnega molka
Za kršilce so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje od 150 do 600 evrov in za organizatorja volilne kampanje od 700 do 3.000 evrov.