Soočenje na TVS 2. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje na TVS 2. Foto: MMC RTV SLO
Kandidati so se strinjali, da bi bilo treba urediti avtobusno postajo. Bogataj pravi, da je investicija v načrtu, Gunčarjeva bi razmislila, ali ne bi bilo bolje oblikovati skupnega prostora železniške in avtobusne postaje. Foto: MMC RTV SLO
Zapuščena območja Kranja
Kranj
Kandidati se zavedajo, da je pomembno dobro črpati evropska sredstva in se pravočasno prijavljati na razpise. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje kandidatov za župana Kranja

Na Televiziji Slovenija so na prvem soočenju pred lokalnimi volitvami mnenja izmenjali kandidati za župana Kranja.

Nekoč najuspešnejše industrijsko mesto je danes le še bleda senca nekdanje industrijske slave. Kako nadomestiti izgubo številnih delovnih mest?

Janez Černe (SD) je poudaril, da je treba zagotoviti visoko kakovost bivanja in dela, kjer bo poudarek na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo. "Prek razpisov bomo namenili sredstva za zaposlovanje mladih v višini bruto plače za 12 mesecev, če bodo zaposleni več kot tri leta. Načrtovati je treba pametna vlaganja," dodaja.

Barbara Gunčar, ki kandidira s podporo skupine volivcev, je izpostavila trende, ki kažejo, da je rešitev v drobnem gospodarstvu. Občina pa mora ustvariti primerno okolje.

Zoran Stevanović, ki ga prav tako podpira skupina volivcev, je kot primarni cilj postavil ustanovitev novih proizvodnih podjetij, kot so na primer gumarska podjetja. "Spodbujali bomo neposredne tuje investicije," obljublja.

Andrej Šušteršič (SMC) bi najprej pristopil k reševanju infrastrukturne in finančne problematike občine, saj je ta zelo zadolžena.

Boštjan Trilar (Več za Kranj, Stranka za lepšo prihodnost) bi se osredotočil na 1.800 gospodarskih subjektov in prav toliko samostojnih podjetnikov, ki jih je treba zadržati v mestu. "Moramo jim prisluhniti. S tem bomo ustvarili okolje tudi za nova podjetja," meni.

Dozdajšnji župan Mohor Bogataj (Stranka za napredek krajevnih skupnosti) pa je protikandidate opozoril, da ima občina le določene možnosti vplivanja, kot so obremenitev zemljišč in komunalna oprema, večji del vpliva pa je na državi in torej na poslancih.

Kako se lotiti degradiranih območij?
Sicer pa so se kandidati strinjali, da je v Kranju nujno treba urediti degradirana območja. Gunčarjeva bi pripravila konkretne projekte za pridobitev investitorjev na ta območja, tudi Šušteršič bi pripravil vso dokumentacijo, da bi lahko investitorji za degradirana območja pridobili dokumente v 30 dneh.

Bogataj opozarja, da je velika težava to, da zemljišča niso v lasti občine, ampak v lasti več lastnikov. Po mnenju Černeta to ni največja zapreka, več težav je povzročala slaba komunikacija z občino, kar bi sam popravil in obnovil neustrezno infrastrukturo na teh področjih. Stevanović bi zapuščena območja saniral, Triler pa meni, da je naivno pričakovati, da bo mogoče pripeljati nove investitorje v ta območja, zato je treba najprej poskrbeti za podjetja, ki tam poslujejo.

Vrniti življenje staremu mestnemu jedru
Oživiti bi bilo treba tudi staro mestno jedro, ki je v preteklih letih dobilo lepšo podobo. Stevanović bi v mestnem jedru poklonil stojnice lokalnim obrtnikom, društvom in subkulturam. Šušteršič poudarja pomen regijskega povezovanja s preostalimi gorenjskimi občinami na področju turistične ponudbe. Černe meni, da je v mestnem središču na voljo več kot 10.000 kvadratnih metrov površin, ki jih lahko izkoristimo.

"Mesta so motor privabljanja gostov. A turizem ni edina stvar, nekaj moramo narediti za nove trgovine s produkti domače proizvodnje. Imamo kranjsko čebelo, kranjsko klobaso, to je treba povezati v enotno znamko," pravi Barbara Gunčar. Enotno tržno znamko podpira tudi Triler, ob tem pa opozarja, da mora biti "stari Kranj najprej privlačen nam, Kranjčanom". "Ko se bomo navadili spet hoditi v center, bo zaživel."

Da se težave starega Kranja rešujejo večplastno, pa je izpostavil Bogataj in dodal, da imajo na občini poseben oddelek le za staro mestno jedro. "Sofinanciramo najemnine, obdržati skušamo hotele. V neposredni bližini želimo imeti parkirišče za avtodome," napoveduje.

Skrbno z denarjem svetniških skupin
Vsi kandidati so napovedali tudi, da bodo pazili na porabo denarja, še posebej pa bodo pozorni na trošenje denarja svetniških skupin. Pravilnik za to sicer sprejema sam mestni svet, a volivci lahko neekonomsko porabo kaznujejo tudi na volitvah.


Na vprašanja so voditelju Janu Novaku odgovarjali županski kandidati:

Mohor Bogataj, Stranka za napredek krajevnih skupnosti
Janez Černe, SD
Barbara Gunčar, skupina volivcev
Zoran Stevanović, skupina volivcev
Andrej Šušteršič, SMC
Boštjan Trilar, Več za Kranj, Stranka za lepšo prihodnost
Irena Čebašek, Naprej Slovenija, se zaradi bolezni soočenja ni mogla udeležiti.

Celoten spored soočenj na programih RTV Slovenija VAM JE NA VOLJO TUKAJ.

Soočenje kandidatov za župana Kranja