Vlade so od 90. let posegale v pokojninsko blagajno, je dejal Lombar. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Vlade so od 90. let posegale v pokojninsko blagajno, je dejal Lombar. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Semoliču se Pahorjev poziv zdi sprenevedav

Zakaj je ta reforma neprimerna, je pojasnil predsednik KNSS-ja Drago Lombar: "Od 90. leta naprej je marsikatera oz. skoraj vsaka vlada posegala v pokojninsko blagajno in si izposojala denar. Že prva Peterletova vlada je iz pokojninske blagajne za reševanje železarsko-jeklarske industrije vzela 22 milijard takratnih tolarjev."

Vlade jemale iz pokojninske blagajne, a niso vračale
Opozoril je, da so si podobno iz pokojninske blagajne sposojale tudi naslednje vlade in niso vračale tega, kar so vzele. V KNSS-ju so od vlade zahtevali seznam, kdo, kdaj in koliko si je izposojal, in odgovor na vprašanje, kdaj bo ta denar vrnjen. A odgovorov niso dobili. "To je vojna tajna," je dejal.

"Leta 1996, ko je bila sprejeta pokojninska reforma pred to iz leta 2000, so določili, da delodajalci plačujejo nižje prispevke. Zaradi ustvarjanja novih delovnih mest, uvajanja novih tehnologij, napredka celotnega gospodarskega razvoja. Kje so rezultati tega?" se sprašuje Lombar in dodaja, da smo edina država v Evropi s tako ureditvijo.

Povedal je, da je v pokojninsko blagajno na ta račun prišlo osem milijard evrov, moralo pa bi jih 16. Na državni proračun je sindikat naslovil vprašanje, kam so dali ta denar in zakaj je bil porabljen, toda podatkov niso dobili. "Smo pa dobili odgovor, da ta denar ni bil obarvan in zato ni sledljiv. Tu se še enkrat kaže aroganca vlade," je prepričan.

"Državne institucije dajejo odpis, odlog plačevanja prispevkov in tega je bilo v zadnjih treh letih za 300 milijonov evrov," navaja predsednik KNSS-ja. Po njihovi oceni je skupno tega denarja vsaj za eno milijardo evrov.

"Če bi zbrali ves denar, ki bi moral priti v pokojninsko blagajno, bi ga bilo v višini enega letnega proračuna Slovenije, se pravi okoli 11 milijard evrov. Če bi ta denar bil, bi bila blagajna vzdržna, reforma bi se lažje sprejemala in dogovor s socialnimi partnerji bi lažje sklenili. Vlada naj se neha delati norca iz ljudi," je še pozval Lombar.

Predlogi KNSS-ja za reševanje pokojninske blagajne
Lombar je na poziv predsednika vlade Boruta Pahorja, naj sindikati predlagajo svoje rešitve pri ureditvi pokojninske blagajne in sistema, odgovoril, da so predlogi KNSS-ja "popolnoma jasni in preprosti. Vrnejo naj ves ta denar v pokojninsko blagajno."

Meni še, da bi bilo treba urediti nadzor pri plačevanju prispevkov malih delodajalcev in obrtnikov, "saj imamo podatke, da vsi ti prijavljajo minimalni dohodek zaradi manjšega plačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno. Nekdo ima na letni ravni od dva do tri milijone evrov, v resnici pa prijavi 600 tisoč evrov in tu bi bil potreben pregled in realno plačevanje prispevkov."

Semoliču se Pahorjev poziv zdi sprenevedav