Foto:
Foto:

Čokova je po sicer še neuradnih rezultatih volitev, ki so bile v Pretorski palači v Kopru, prejela 89 glasov volilnih upravičencev, njen tekmec Egon Žižmond, redni profesor in dekan koprske fakultete za menedžment, pa 35 glasov.

Uradni rezultati bodo objavljeni na drugi redni seji senata univerze, ki bo v četrtek, je sporočila predsednica volilne komisije za rektorja UP Tanja Marsič. V petek so že bile predčasne volitve, kjer je glasovalo 32 volilnih upravičencev. Skupaj je volilo 126 visokošolskih učiteljev in znanstvenih delavcev, zaposlenih na UP, ter predstavnikov študentskih svetov članic UP. Dve glasovnici sta bili nevelljavni. Volilnih upravičencev je bilo sicer 163.
Kandidaturo Čokove za prvo rektorico UP so podprli senati vseh članic UP, razen portoroške Visoke šole za turizem Turistice in Visoke šole za zdravstvo Izola, ki nista podprli nikogar, ter senata fakultete za management, ki je podprl svojega dekana. Poleg tega so Čokovo podprli tudi člani študentskega sveta UP.

Čokova se zavzema za odprto, integrirano in inovativno univerzo, saj je, kot je večkrat poudarila, UP nastala v obmejnem prostoru, kjer se srečujejo različne kulture, jeziki, tradicije in novi izzivi.