Igor Lukšič se bo moral zagovarjati zaradi domnevno sporenega razpisa. Foto: MŠŠ
Igor Lukšič se bo moral zagovarjati zaradi domnevno sporenega razpisa. Foto: MŠŠ
Stožice
Razpis je bil očitno prirejen Stožicam, ocenjujejo v opoziciji. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Vizjak
Vizjak sicer meni, da Ljubljana potrebuje športni center, kakršen je stožiški. Foto: MMC RTV SLO
Interpelacija zoper Lukšiča vložena

Lukšič meni še, da je osnovni razlog za interpelacijo ta, da SDS nima več idej, kaj početi v političnem prostoru. Potrdil je, da je besedilo interpelacije prejel in ga na hitro preletel. Napovedal je tudi, da bo, kot to zahteva procedura, pripravil odgovor, a meni, da to ne bo zahtevno delo. Kot še dodaja, so izpeljave v interpelaciji bolj neka sumničenja kot konsistentna utemeljitev zapisanega.

Stranki je sicer zmotil razpis za sofinanciranje športnih objektov strateškega pomena. Kot je dejal poslanec SDS-a Andrej Vizjak, je razpis, ki ga je ministrstvo objavilo 2. julija, selektiven in prirejen projektu Stožice. Tudi sicer gre po njegovi oceni za "politično 'forsiran' projekt".

Vizjak je na novinarski konferenci povedal še, da skupina poslancev razrešitev ministra predlaga zaradi suma prirejanja pogojev javnega razpisa, da bi ustrezali le enemu prijavitelju, zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in suma zlorabe šolskega ministrstva za prikrojevanje pogojev razpisa ter zaradi ustvarjanja neenakosti pred zakonom.

Na razpis ministrstva za sofinanciranje športnih objektov strateškega pomena so do 23. julija prispele štiri vloge. S projektom za sofinanciranje športnega centra Stožice se je prijavila tudi Mestna občina Ljubljana.

Andrej Vizjak navaja, da je bil selektiven, saj je bil namenjen le velikim športnim objektom, ki naj bi bili končani do konca letošnjega leta.

Vizjak: Tudi Pahor dejal, da projekt ne bo sofinanciran
Ker gre za obljubo ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot ključnega kandidata tudi za prihodnjega župana, je toliko pritiskov in toliko t. i. politične volje, da se ta projekt nekako spelje pod streho, je še ocenil Vizjak. Na drugi strani pa so projekt z nastopom krize zapustili ključni partnerji iz gospodarstva, zato je finančna konstrukcija ostala odprta, je dodal.

Po Vizjakovih besedah v začetku projekta ni bilo predvideno angažiranje javnih sredstev. Spomnil je, da je tudi predsednik vlade Borut Pahor še letos dejal, da država tega projekta ne bo sofinancirala. Lukšič pa se je po njegovih besedah, kot kaže, zavezal, da za vsako ceno najde denar za ta projekt in ga je najprej iskal v proračunski rezervi, nato pa je objavil razpis.

Lukšič pred tem tarnal o pomanjkanju sredstev?
Še pred tem pa je Lukšič po Vizjakovih besedah županom poslal dopis, v katerem jim je sporočil, da ministrstvu zaradi varčevalnih ukrepov letos ni uspelo zagotoviti sredstev za sofinanciranje že izbranih projektov, zato je bilo sofinanciranje teh preneseno v leto 2011. Sredstva za prihodnje leto naj bi bila tako že razporejena in letos naj razpisa sploh ne bi bilo, a ta se je 2. julija vseeno pojavil.

Vizjak je ob tem opozoril tudi na sestavo razpisne komisije na ministrstvu, katere predsednik je nekdanji predsednik Mladega foruma SD-ja in "nekdanji podpornik ministra za šolstvo" Aljuš Pertinač. Članica komisije pa je tudi vodja kabineta ministra Lukšiča.

Interpelacija zoper Lukšiča vložena