Volje za večjo spremembo volilnega sistema v Sloveniji ni, meni Lukšič. Foto: BoBo
Volje za večjo spremembo volilnega sistema v Sloveniji ni, meni Lukšič. Foto: BoBo

Po njegovem mnenju pa bi bil že to dober znak tistim, ki se spuščajo na pot organizacije strank, da gre za zahteven posel. Dejal je, da se je razprava na to temo ustavila na točki, ko se morajo odločiti, ali aktualni predlog SDS-a, ki predlaga dvokrožni večinski volilni sistem, v celoti zavrniti ali pa še reševati možnost za spremembo ustave pred koncem aktualnega mandata.

Če bo procedura z izglasovanjem negativnega sklepa glede večinskega sistema končana, potem pa v tem mandatu niti te spremembe ne bo, je na današnji novinarski konferenci še opozoril Lukšič.

Lukšič je komentiral tudi nedavno pobudo predsednika države Boruta Pahorja za dogovor o dvostranskih srečanjih z vodjami parlamentarnih strank in morda še za eno skupno srečanje. Na njih bi spregovorili o soglasju predsednikov parlamentarnih strank glede načina usklajevanja razvojnih rešitev za Slovenijo, doseženih na sestanku pri njem 2. decembra lani.

Po mnenju Lukšiča pa bi bil skupen sestanek smiseln le, če bi se pogovarjali o določeni temi, za katero bi vnaprej ugotovili, da med predsedniki strank obstaja soglasje. V nasprotnem primeru pa je po njegovih besedah soglasje treba pridobivati za vsak posamezni projekt.

Bo nosilec liste kandidatov za evropske volitve ali ne?
Predsednik SD-ja tudi danes ni razkril, ali bo nosilec liste kandidatov za volitve v evropski parlament. Dejal je, da je s soglasjem h kandidaturi za evropskega poslanca želel k podpisu soglasja le pozvati tudi druge kandidate v njihovi stranki. Ponovil je, da postopki v stranki še niso tako daleč, da bi govorili o kandidatni listi ali o nosilcu liste.

V soboto bo SD pripravil konferenco, na kateri se bo razpravljalo o stališčih stranke glede zdravstvene reforme. Lukšič je ponovil, da v stranki zagovarjajo vsem dostopno zdravje, ki bo temeljilo na javnem zdravstvu, njegovem učinkovitem financiranju in na preventivi. Ključne akterje s področja zdravstva bodo v stranki ob tej priložnosti tudi pozvali, naj združijo sile in se odrečejo logiki profita.